TOIDUFILM | Kumus saab täna vaadata tasuta filmi Jaapani kuulsaimast toidust nuudlist ehk ramenist
Vana-Hiina päritolu ramen ehk nuudlisupiroog sai Jaapani toidu sünonüümiks pärast Teist maailmasõda, kui paljud sõjas võidelnud sõdurid, kes olid harjunud sööma Hiina toitu, asusid Jaapanis massiliselt rajama Hiina toidule spetsialiseerunud restorane.
1950. aastate lõpus leiutas aga Momofuku Ando kiirnuudlid, mis tegi selle maitsva roa kõigile kiiresti kättesaadavaks ja tänaseks võib rameni’t (ehk nuudlisuppi) pidada sushi kõrval kindlasti jaapanlaste üheks lemmik- ja põhiroaks.
Kuigi ramen on pealtnäha lihtne roog, peab selle õigesti valmistamiseks õppima aastaid enne, kui lihtsast kokast saab üle maa austatud ramen’i-spetsialist. Üks selliseid on korduvalt aasta parimaks ramenivalmistajaks valitud Tomita Osamu, kelle maitsvad ja alati üllatusi pakkuvad road on talle korduvalt andnud ramen’i-kuninga tiitli, ning kelle toidu maitsmiseks on paljud nõus seisma pikki öötunde järjekorras.
Tomita pole muidugi ainus, kes Jaapanis ramen’i tegemisega kuulsaks on saanud. Emotsionaalne dokumentaalfilm „Nuudlisupiässad“ viib meid aasta jooksul filmitud toidurännakutel kokku ka teiste tippkokkadega, kes demonstreerivad, kuivõrd mitmekesine on toidumaailm Jaapanis, kus just ramen’il on miljoneid andunud fänne, kes on tõstnud oma lemmiktoidu kultusstaatusesse kogu maailmas.
Filmi juhatab sisse restoran Riis peakokk Lauri Tomingas.
Sissepääs filmile on tasuta!
"Nuudlisupiässad" ("Ramen Head")
Režissöör Koki Shigeno
Jaapan 2017, 93 minutit
Jaapani keeles, ingliskeelsete subtiitritega