Grillide välimääraja: milline grill endale selleks suveks muretseda?
Vanematel aegadel oli õues toiduvalmistamisega lihtne – selle tarbeks oli lisatud lõkkeasemete kõrvale vardahoidjad, milles sai metallvardasse aetud lihad või vorstid kuumaks ja krõbedaks “keerutada”. Teine võimalus oli teha klassikalisse “šašlõkivanni” halgudest tuli ning selle kohal siis liha, kala või vorstid valmis küpsetada. Tänapäeval on õige grilli valimine tunduvalt raskem, kuna valik on mitmeid kordi laiem – keraamiline grill, klassikaline UFO, gaasigrill ja nii edasi.
Lahtiseletatud terminoloogiast tegelikult sõltubki, millist ahju tuleks eelistama hakata – üldjuhul saab iga ahjuga nii grillida kui ka BBQ-d valmistada, aga parimaks tulemuseks on ikkagi vaja spetsialiseeruda. Selge on see, et grillida on võimalik kõigega, selleks peab olema ainult kogemus, tunnetus ning oskused tajuda, kuidas liha ja muud toorained kuumuses valmivad. Teine suurem valik tuleb teha selles osas, kas eelistada gaasigrilli või söegrilli. Elektrigrillid võiksid sellest valikust üldse välja jääda.
Kõik professionaalid ja kokad mainivad aga kui ühest suust, et alati tuleks eelistada söegrilli, sest ka kõige nigelama UFOga on võimalik saavutada äärmiselt mõistlik tulemus. Gaasigrillide puhul ei tea aga enne esimest kasutamist kunagi, kas masin on õigesti ehitatud või on tehtud vigu – peamine gaasigrillide viga seisneb liiga suures kaanekubatuuris, mis ei luba tekkida teravamal kuumusel, vaid tekitab hoopis haudumisefekti.