1. Kvaliteetne külmpressi oliiviõli

Oliivid ja oliiviõli on ideaalsed oomega-9-rasvhapete allikad ja sisaldavad rohkelt E-vitamiini. Lisaks vitamiine A, D ja K. Oliiviõli sisaldab hulgaliselt antioksüdante ning on seetõttu tõhusa toimega südamehaiguste ennetamisel. Lisa kvaliteetset oliiviõli värsketele salatitele ja küpsetistesse, valmista sellest maitsvaid kastmeid ning kasuta seda ka muu toidu valmistamisel, vahendab Loodusvägi.ee.

2. Oomega-3-rasvhapete rikkad seemned

Tšiia-, lina- ja kanepiseemned ning ka Kreeka pähklid on head oomega-3 rasvhapete allikad ning inimese organism suudab need teatud tingimustel muuta kõrgemateks rasvhapeteks, millel on põletikku alandav toime. Seeläbi toetavad need südame-veresoonkonda ning kogu organismi üldist heaolu. Lisa seemneid smuutidesse, salatitesse, küpsetistesse või pudru peale.

3. Täisteratooted

Süsivesikud on meie peamised energiaallikad ja täisteratooted koosnevad peamiselt komplekssüsivesikutest, mis imenduvad aeglaselt. Täisteratoodetes leidub palju meile olulisi kiudaineid, millel on soodne mõju kolesteroolile, veresuhkru stabiilsena hoidmisele, soolestiku töö reguleerimisele ja ka kaalukontrollile. Lisaks leidub näiteks täisterarukkileivas magneesiumit, fosforit ja kaaliumit ning B-grupi vitamiine.

Küll aga ei tasu ka teraviljatoodetega liialdada, sest tegemist on siiski süsivesikutega. Mõõdukus on võti, mis kehtib toitumise puhul üldiselt. Põhitoidukorral piisab näiteks kahest viilust täisterarukkileivast, 200-grammisest kausitäiest täistera-kaerahelbepudrust või 115 grammist keedetud tatrast või kinoast.

4. Kaunviljad

Kaunviljad on oma mineraalainete ja vitamiinide sisalduse poolest sarnased täisteratoodetega. Lisaks sisaldavad need ka hulgaliselt kiudaineid, mis aitavad korras hoida veresuhkrutaset ja seeläbi ennetada magusaisu ning tekitada täiskõhutunnet.

Kaunviljad on väga head valguallikad, ent kuna need ei sisalda kõiki asendamatuid aminohappeid, on oluline neid kombineerida täisteraviljadega. Kaunviljad on ka väga universaalsed erinevate soolaste ja magusate toitude valmistamisel. Näiteks saab läätsedest valmistada maitsvat keeksi, kikerhernestest muffineid, ubadest pasteeti jpm.

5. Rohelised lehtköögiviljad

Spinat, rukola, Rooma salat, lehtsalat aga ka aias leiduvad naadi- ja võilillelehed, nurmenukulehed, jänesekapsas, karulauk, murulauk, petersell, nõges jpt – need on vaid osa rohelistest taimedest, mida võiksime salatitesse ja smuutidesse lisada, pestoks teha või niisama näksida.

Rohelisi taimi peetakse ühtedeks toitainerikkamateks toitudeks. Neis leidub pea kõiki teadaolevaid vitamiine ja mineraalaineid, karotenoide, antioksüdante ja klorofülli. Rohelisel taimepigmendil on tugev antioksüdantne toime ning see aitab kaasa heale vereringele.

6. Marjad

Küllap ei ole sulle uudiseks nõuanne, et päeva jooksul võiks süüa erinevat värvi puu-ja köögivilju, nii et kokku saaks menüüsse kõik vikerkaare värvid. Oma koht on siinjuures marjadel. Marjad sisaldavad palju antioksüdante ja aitavad seeläbi kaitsta keha vabade radikaalide eest. Neis leidub ohtralt erinevaid mineraalaineid ja vitamiine ning neid on väga hea säilitada.

Korja suvel ja sügise hakul aiast sõstraid, maasikaid, vaarikaid ja astelpajumarju ning metsast metsmaasikaid, mustikaid, jõhvikaid jm. Pakenda korralikult ning sügavkülmuta. Talvel on neist hea teha magustoite, smuutisid, toormoosi ja miks mitte ka toormahla. Lisaks on marjad veresuhkrule palju leebemad kui puuviljad ja neid võib korraga rohkem süüa.

7. Idandid ja võrsed

Idust saab alguse terve taim ja seal on olemas kõik vajalikud toitained taime kasvamise jaoks. Idandites leidub ohtralt väärtuslikke vitamiine ja mineraalaineid, ensüüme ja mikroelemente. Idandamise käigus seemnete vitamiinisisaldus suureneb ja vallanduvad mitmed biokeemilised protsessid. Samuti lõhustuvad protsessi käigus mitmed süsivesikud, rasvad ja valgud, mistõttu on organismil idandeid märksa kergem omastada.

Kui lasta idudel kasvada roheliste lehtedeni, siis tekivad neist võrsed. Idandid ja võrsed sisaldavad rohkem toitaineid kui ükski teine looduslik toit. Idandamiseks sobivad vaid kvaliteetsed seemned ning parimateks idudeks on toortatar, läätsed, kikerherned, lutsern ja munguba. Vürtsikamaid maitseid saab brokoli, sinepi, kressi ja redise seemnetest.

8. Kookosõli

Kookosõli on arvatud supertoitude hulka, sest sellel on lihtsalt nii palju häid omadusi. Üks neist on kookosõli struktuur ja suhteliselt kõrge kuumakindlus, mis võimaldab toitu ohutumalt kuumtöödelda.

Kookosõli on kergesti seeditav, ei ladestu rasvkudedes ja kuigi see on oma struktuurilt loomsete rasvadega sarnane, ei sisalda kookosõli kolesterooli. Kookosõlil on ka antibakteriaalne, viiruste, bakterite ja mikroobide vastane mõju.

Lisaks toiduvalmistamisele sobib kookosõli ideaalselt ka kehahoolduseks. Kookosõli niisutab nahka ning sobib keha- ja näoõliks, juuksemaskiks, meigieemaldajaks, hammaste puhastamiseks jpm.

9. Himaalaja sool

Soola kahjulikust toimest on palju räägitud, kuid samas on organismil ka soola tarvis ning täielikult oma menüüst seda eemaldada ei tasuks. Küll aga võiks tavalise lauasoola oma kodus asendada Himaalaja soolaga.

See on kaljusool, mis on moodustunud miljoneid aasta tagasi Himaalaja mäestikus. Himaalaja sool on looduslikult puhas ja rafineerimata ning selles leidub kuni 84 erinevat organismile olulist keemilist elementi, samuti hulgaliselt erinevaid mineraalaianeid.

10. Toorkakao

Kakaooad on kasutusel juba 16. sajandist ning need olid sel ajal väga luksuslik toode, mis arvati andvat jõudu ja tarkust. Tänapäeval on kakao õnneks palju kättesaadavam, kuid silmas tasub pidada, et millist kakaod valida.

Toorkakaopulber on võimas supertoit, kuna valmistamise käigus ei ole seda kuumutatud üle 40 kraadi ning paljud olulised vitamiinid ja mineraalained on säilinud. Kuumutamisele on tundlik ka näiteks kakaos leiduv trüptofaan, asendamatu aminohape, mis on alustalaks rahuolutunnet ning head und reguleerivatele hormoonidele.

Toorkakao sisaldab rohkelt antioksüdante ning mineraalainetest magneesiumi, rauda, kroomi, tsinki, väävlit ja vaske. Kuumutamata kujul sisaldab see ka palju E- ja C-vitamiini. Seepärast lisa toorkakaod mõõdukalt smuutidesse, magustoitudesse ja pudru hulka ning valmista toorkomme või -šokolaadi.