14.04.2018, 20:59
KÖÖGINIPID | Millisest puidust nõud on köögis ohutud?
Puitlusikad on käes mõnusad ja näevad head välja. Neil on päris palju eeliseid ning on roogi, millele ei saagi ühegi teisest materjalist lusikaga läheneda. Ka on koduses kasutuses parimad lõikelauad puidust – vastupidavad ja keskkonnasõbralikud. Õige materjali puhul ei nürista need ka nuga eriti palju.
FOTO:
Köögitarvikute valmistamisel kasutatakse väga sageli pähklipuu-, kirsi-, vahtra- ja tiikpuupuitu, väga levinud on ka bambus, mis pole küll üldsegi puu. Eelmainitud lehtpuud on väikeste pooridega (sealt kaudu liigub elusal puul tüves vesi), samal ajal kui näiteks muidu kõva ja kauni lõikepinnaga tamm pole köögitarvikute jaoks üldse sobiv, kuna selle puidu poorid on liiga suured.
Suurte pooride vahele kogunevad hiljem toidujäägid ning nõusid ei saa vajalikul määral puhtaks. Ka ei sobi köögitarvikute valmistamiseks klassikaliste okaspuude puit, mis eritab vaiku. Samas aga valmivad ühed hinnatumad lõikelauad Jaapanis hinoki küpressist ning ka traditsioonilised sushi-riisi segamise astjad valmivad seal samast puidust, vahendab ajakiri Oma Maitse.
Oled juba tellija?