Aga vaatame toorkakaole pisut lähemalt otsa!

Magneesium: Kakao sisaldab taimedest teadaolevalt kõige rohkem magneesiumi. Tegu on lõõgastusmineraaliga, mis toimib kehas nii krampide kui tursete alandajana. Magneesium hoolitseb hormonaalse tasakaalu, veresoonte tervise, hea närvijuhtivuse, veresuhkru tasakaalustamise ning tugevate luude eest. Arvestuslikult on ligi 80% inimestest jätkuvalt magneesiumi puuduses ja kindlasti ei anna seda defitsiiti korvata ka viletsas vormis toidulisanditega (nt. magneesium oksiidi ja aspartaadiga – viimast, paljusid ärevaks tegevat vormi sisaldab nt. allopaatilise meditsiini poolt nii sageli soovitatav Panangin!)

Kroom: Kakaos on külluslikult kroomi, mis on tuntud oma veresuhkrut tasakaalustava toime poolest. Ka kroomitase jätab enamikul meist soovida ja nii ongi soovitus tarbida orgaanilist Tseiloni kaneeli ja toorkakaod igati omal kohal. Kroom mängib tähtsat rolli ka maksafunktsioonide toetamisel seoses suhkrut ja tärklist sisaldava toidu fermentatsiooniprotsessiga, ning on seda olulisem juhul, kui me viletsate toiduvalikutega liialdama kipume.

Teobromiin: Kakao ei sisalda kofeiini, nagu sageli ekslikult arvatakse, küll aga teist võimekat alkaloidi nimega teobromiin. Teobromiinil on südametegevust stimuleeriv, veresooni ja silelihaseid laiendav, õrnalt diureetiline toime (sobib hästi tursete leevendamiseks). Tegu on närvisüsteemi leebe ergutajaga, mis ei toimi samas äkilise stimulandina nagu kofeiin. Teobromiini peetakse afrodisiaakumiks ning nähtavasti võivad ka šokolaadisõltlased näidata süüdistavalt näpuga just teobromiini poole.

NB! Teobromiin on loomadele ohtlik, kuna neil puudub selle ühendi ainevahetuseks vajalik ensüüm.

MAO inhibiitorid: Kakaol on isu vähendav toime, kuna see sisaldab teatud ensüümide pärssijaid (MAO inhibiitoreid), mis võimaldavad serotoniinil ja teistel olulistel närvivahendusainetel kauem ajus ringelda. Monoamiin oksüdaasi inhibiitoritele omistatakse ka noorendavat mõju, ühtlasi on tegu kaalulangust stimuleerivate ühenditega.

Fenetüülamiin (PEA): Kuumutamata toorkakaos on peidus võimas kemikaal, mida toodame kehas vaid sügava armumise ajal. Pole siis ime, et seostame šokolaadi naudingute ja armastusega. Olgu rõhutatud, et tavalises šokolaadis seda ainet enam eriti ei ole. Fenetüülamiinil on lisaks nii fokusseerumist kui ärksust stimuleeriv toime.

Flavanoolid: Harvardis tehtud uuringus selgus, et need põletikuvastased ühendid aitavad toota lämmastikoksiidi, mis on asendamatu veresoonte laiendaja ja looduslik verevedeldaja. Flavanoolide näol on ühtlasi tegu aju kaitsvate ja kognitiivset võimekust stimuleerivate ühenditega, millele omistatakse suurt tähtsust ka nt. Alzheimeri tõve ravi seisukohalt.

Arginiin: Toorkakao sisaldab 33% rohkem arginiini kui kuumutatud kakao. Tegu on aminohappega, mis on juba eelmainitud lämmastikoksiidi tähtis eelaine ning oluline nii lihasmassi tekkeks kui treeningust taastumiseks.

Anandamiid ehk õndsuse kemikaal: Kakao sisaldab anandamiidi – ainet, mida toodetakse ajus ka enesega rahulolu tundest ajendatult. Kakao sisaldab nii anandamiidi kui seda lagundavate enüümide pärssijaid, mis võimaldavad sel ainel meile kauem mõju avaldada ja heaolutunnet nautida.

C-vitamiin: Toorkakaos on ka C-vitamiini – põletikuvastast ainet, mis kuumutamisel kahjuks suures osas hävib.

Trüptofaan: Kakao on tänuväärne trüptofaani allikas. Tegu on asendamatu aminohappega, mis on oluliseks ehituskiviks isu, rahulolu ja seksuaalsust reguleerivale serotoniinile ja sellest edasi toodetavale melatoniinile (unehormoonile). Trüptofaan on kuumatundlik, toorkakao sisaldab ca 33% rohkem trüptofaani kui tavaline kakao.

Kakao terapeutilist võimekust on ka teaduslikult uuritud. Nii nt. leidsid Itaalia uurijad, et kakao aitab langetada vererõhku. L’Aquila Ülikooli teadlaste rühm jõudis aga järeldusele, et kakao parandab suhkru ainevahetust – oluline teadmine diabeetikutele ja metaboolse sündroomiga inimestele. Üks põhjus, miks ma toorkakaod eriti just II tüübi diabeetikutele soovitan, peitubki just selle tugevas põletikuvastases toimes. Samuti on leitud, et kakaos olevad katehhiinid kaitsevad südamehaiguste ja vähi eest.

Kakao sisaldab muu kasuliku hulgas ka väärtuslikke polüfenoole, katehhiine ja epikatehhiine. On uskumatu, kuid oma kaalu kohta sisaldab kakao rohkem antioksüdante kui mustikad, punane vein, granaatõunad ja godžimarjad kokku. Antioksüdandid kaitsevad meid haiguste eest, hoiavad kontrolli all põletiku ja hoiavad naha noorena. Ka tumedat šokolaadi reklaamitakse sageli antioksüdantide allikana, kuid toorkakao trumpab selle kaugelt-kaugelt üle.