Toome välja peamised aspektid, mida jälgida ja mille põhjal otsus teha:

Uuri, mida peab restoran “tervisliku” all silmas? Tervislikkus on üsnagi subjektiivne termin, mida kasutavad enda kirjeldamiseks nii taimetoidu- kui ka liharestoranid, sageli isegi pubid. Uuri menüüst ja kodulehelt, et mida restoran täpsemalt pakub. Kas saad sealt omale meelepärast toitu või on tegemist pelgalt meelitava sõnaga reklaamis? Vaata, kas pakkumises on taimetoite, kodumaist toorainet ja mahetoodangut. Kas kogu ettevõttele on omane ökoloogiline lähenemine?

Kust pärineb tooraine?

Paljud tervislikud toidukohad tellivad oma tooraine teiselt poolt maakera. Vali toidukoht, mis eelistab kodumaist toodangut. Kuidas seda kindlaks teha? Loe menüüst toitude kirjeldusi – uhkete ja võõrapäraste nimedega toiduained reedavad nende sissetoomise. Eesti kliimas kasvavast toorainest saab väga mitmekesist, tervislikku ja puhast toitu ning pole mingit põhjust, miks peaksid valima töödeldud produkte, mis on toodud väga kaugelt, vahendab restoran Bliss oma blogis.

Kui lai on menüü?

Kaua jaksad tellida toitu menüüst, kus on vaid üksikud valikud? Paar suppi ja salatit, mõned pearoad ning magustoidud pole see, mida mõnusast söögikohast ootad. Isegi kui valid alati sama asja, siis teadmine, et sul on lai valikuvõimalus, annab vabaduse, mis omakorda tekitab heaolutunde! Samuti võib juhtuda, et sinu soovid restorani jõudes muutuvad. Seetõttu on oluline, et restoranis oleks lai ja mitmekesine valik. Ideaalne söögikoht on selline, kus saavad süüa nii mehed kui naised, lapsed ja eakad, sest valik on lihtsalt nii võimalusterohke.

Kas restoranil on tasuta parkimine?

Sageli ei arvestata sööma minnes parkimisega. Restorani valides tee endale selgeks, kuhu saad auto parkida ning kas teekond parklast restoranini on mugav ja turvaline. Samuti uuri, milline on parkimise hind, sest see mõjutab su rahalist väljaminekut. Parkimistasud võivad olla kõrged ning paari restoranis veedetud tunni eest umbes 10 eurot juurde maksta mõjutab oluliselt kogu ettevõtmise kulukust. Kõige mugavam on eelistada restorani, millel on oma parkla ning kuhu saab auto jätta tasuta. Nii ei pea sa muretsema parkimiskoha leidmise ja tasumise pärast ega olema segaduses, kas tegid midagi valesti ja võid hoopis trahvi saada.

Kas õhustik toetab kogu kontseptsiooni?

Tervislikkus väljendub teisteski aspektides kui lihtsalt toit. Kohvikud ja restoranid, mis väidavad end olevat tervislikud, peaksid kandma seda märksõna ka oma õhustikus. Helged ja värvilised toonid, rõõmsameelsed teenindajad ja pisidetailid moodustavad terviku, mis toetab kogu kontseptsiooni. Kui söögikohas on pime, sel on kummaline lõhn ning ebameeldiv aura, siis pole see kuidagi tervislik.

Kas söögikohas on piisavalt ruumi ja tead, et saad seal pea alati istekoha?

See, kui palju on restoranis “õhku”, otsustab paljuski söögikorrast saadava kogemuse. Kas eelistad istuda kohas, kus on ruumi ainult väikesele seltskonnale või soovid nautida avarat restorani, kus on igaühel piisavalt privaatsust, olgu teid siis 3 või 30? Enne restorani valimist vaata kodulehelt pilte või uuri tuttavatelt, kas seal on piisavalt ruumi, avarust ja valgust. Kui juba välja sööma minna, siis tuleb garanteerida endale meeldiv elamus. Sa ei taha ju planeerida väljaminekut ja siis avastada, et vabu kohti ei ole.

Kui kiiresti toidu kätte saad?

Loe foorumeid ja küsi teenindajatelt, kui kiiresti toidu kätte saab. Menüü võib tunduda küll ahvatlev, kuid hea maitseelamuse võib rikkuda liiga pikk ooteaeg. Mõnes restoranis on olemas lisaks à la carte menüüle ka buffet laud, mis võimaldab värsket toitu saada oluliselt kiiremini kui köögist tellides. Kui valid söögikoha nende kriteeriumide järgi, siis peaks sõelale jääma kvaliteetne, kiire ja laia valikuga tervislik restoran.

Millised on 15 tervislikku söögikohta Tallinnas, mida julgeme soovitada?

  • Bliss
  • Vegan V
  • Green Bakery
  • Inspiratsioon
  • Vapiano
  • Aed
  • Chakra
  • Gauranga
  • Kolm Sibulat
  • Lendav Taldrik
  • La Tabla
  • Kivi Paber Käärid
  • Mamö
  • Must Puudel
  • Sesoon