NOSTALGIASÖÖK | Kapsas kapsaga: Eesti gastronoomia põeb läbi oma viimaseid lastehaigusi? Veganlus, molekulaargastronoomia, eined otse lauaplaadil
Siis mandus Eestisse aga maailma kuulsaima, tänaseks küll suletud, restorani El Bulli peakoka Ferran Adria suure kella külge pandud toidumaagia ehk molekulaargastronoomia, kus lillkapsast valmistati maasikaid ja maasikatest kaaviari. Päev oli öö ja põhi oli lõuna … Toidumaagia oma parimas vormis, üllatada sai iga maitse ja serveeringuga. Kahjuks aga suri see trend taas oma enda üleekspluateeriva loomuse tõttu … Seda sai kõikjale ja liiga palju.
Kolmas dekaadile tooni andev märksõna on veganlus, aga ka fleksitarism, ovotaimetoitlus ja nii edasi. Jälle äärmuslus ja piirangud, seda jälle kõik tervise ja moraali hüvanguks. Kui vaadata viimast kolme dekaadi Eesti gastronoomias tuleb tunnistada pidevate lastehaiguste läbi põdemist, oleme aga teel vaimselt puhtama ja üldse parema toitumise suunas.
Täname molekulaargastronoomia hõrgutise serveerimisel Academic Food Lab'i peakokka Priit Toomitsat. Lillkapsast nuudlid ... vau!
Elagu Eesti ja Eesti toit!
VAATA LISAKS:
- VIDEO | EV100 Nostalgiasöögid: Mida tõsteti lauale 1920date uues Eestis?
- VIDEO | Proua Laidoneri puding ehk mida söödi piduajal Eesti Vabariigis 1930datel aastetel
- EV100 NOSTALGIASÖÖKI | 1940date retsept: sõja järgselt söödi sibulat ja kala
- NOSTALGIASÖÖK 1950 | Et kehvast veiselihast asja saaks, pani pärastsõjaaegne perenaine böfstroganovi tehes pannile särisevat searasva
- VIDEO | Svingmuusika saatel söödi 60datel peeti ja heeringat, sündis kihiline salat
- NOSTALGIAVIDEO | Rock'n'roll ja seašnitsel: 1970ndate kuumimad road ikka ja alati paneeriti
- NOSTALGIAVIDEO | Mart Helme ja vorstiroog: 1980ndad tõid läänelikud toidud NSVLi
- NOSTALGIAVIDEO | Nancy BMW raadios ja lögaburger peos: Kuidas valmistada 1990ndate kurikuulsat rooga?
- VIDEO | Tee kodus järele: kas võib öelda, et 2000 ikooniline uustulnuk Eesti köögis oli siidjalt koorene lõhepasta?