Vilekoori saatel saab vaid poest viia minema sealiha ja paki koort, peanoogutusega kinnitatakse aga heaks ostetud spordijoogid ja kimp sellerit. Nagu öeldakse, siis inimene on tark, kuid rahvas loll. Seda seisukohta aastat alustanud dieedpidamine ja spordi tegemise rassimine ilmekalt ka kinnitab. Muidu aeglases ja tarmukas eestlases lööb aasta alguses välja fatalist - kohe, nüüd ja praegu, või ei kunagi.

Minu soovitus ja palve on lihtne: hea toit + trenn + kosutav uni + selge mõistus = normaalne elu, pikk ja värvikas. Pole mõtet punnitada meeletult aga vaid natukeseks ajaks. Hea elu on maraton, kus kõike tuleb teha jao kaupa ning sedasi, et hiljem halb olla poleks.

Riidemoodi ja seda, mis paremini selga passib tuleb uurida mujalt, kuid hea ja targa toitumise kohalt saan aidata. Küsimus ei ole konkreetselt selles, mida suhu pista - kas see on tervislik või mitte. Küsimus on tarkuses, oma toidu tundmises, pakendi lugemise oskuses ja teadmises, kust kõhutäide pärineb. Lisaks veel oskus kokata ning teadmine, kuidas erinevad maitsed, toorained ja lõhnad kokku sobivad. Tarkus ja teadmised annavad võimaluse teha mõistlikke järeldusi ning planeerida oma toitumist. See aga tagab mõnusa olemise, kontrollis kaalu ja kergema mineku.

Inimkeha on piltlikult öeldes Mendelejevi tabel ja selles toimuv kõrgtasemeline keemialabor, oluline on teada, mis juhtub laboris, kui selles erinevaid asju kokku segada: milline toit sobib ajutegevuseks, mis pärsib isu, mis aitab kaasa vererõhukontrollile, mis toob jume näkku ja mis energia hinge. See on kompleksne süsteem, millesse tuleb sisestada toitu ja mis väljutab häid mõtteid, naeratusi ja lõbusat juttu.

Teiseks on kergem tunne, kui süüa selliselt, et see on endale kasulik, planeedile kasulik ja lõpuks kasulik ka neile, kes su kõrval astuvad. See, et saada selgeks tark toitumine kulub pool elu, kuid miks mitte alustada just nüüd. Ärme vaata toitu vaid kui energiat, kööki kui tanklat. Huvitume oma toidust ja toit premeerib meid imeliselt vastu. Eesti kliima on s***, pidevalt on pime ning toit ja hea uni on need, millega suudame elu muuta selliseks, et meie asukoht poleks mitte koormaks vaid inspiratsiooniks.

Nii siis ... hakkame uuel aastal paremini riides käima ja targemalt sööma?