Ida-Virumaa kutsub külla: homme algab Narva-Jõesuus järjekordse silmufestival
Sel nädalal saab Ida-Virumaal alguse iga-aastane toidufestival “Silm Suhu!”. Kahe nädala jooksul pakuvad Ida-Viru restoranid oma külastajatele erimenüüd toitudest, mille peamiseks osiseks on silmud. Olgu siinkohal öeldud, et silmud on maailma kulinaariaühingute poolt tunnustatud delikatess.
Ida-Virumaa elanikel on muinasjutuliselt vedanud, et selline haruldlane liik elab rahumeeli kohalikes vetes: üle maailma võib leida vähem kui kolmkümmend paika, kus seda haruldlast sõõrsuud leida võib.
Esmakordselt toimus festival 2015.a Narvas ja Narva-Jõesuus. Silmupäevade formaat hõlmab endas nii kalalaatasid, kulinaarseid etendusi, toitude degusteerimist, kontseptuaalseid gastronoomilisi õhtuid, temaatilisi meistriklasse ja õpitubasid tuntud ja tunnustatud peakokkade käe all kui ka muusikalist meelelahutust kuulsate estraaditähtede osavõtul. Sel aastal otsustsid korraldajad asetada tähelepanu keskmesse kohalikud kulinaarsed talendid ning mitmekesistada traditsioonilist festivalikava täiesti uues formaadis üritustega.
Ka sel aastal toimub festivali avatseremoonia nagu ikka Narva-Jõesuus – vastavatud restoranis “Gioventu”, mis paikneb renoveeritud Liivarand SPA Hotellis. 2. novembril toimuva ürituse raames pakutakse külalistele peakokk Jevgeni Jermoškini valmitatud kahekäigulist Itaalia õhtusööki, toimub veinide degusteerimine ja meeldivate auhindadega gastronoomia-alane viktoriin.
Jermoškin juhib restorani “Romantic Garden” kööki möödunud aastast, restorani “Gioventu “ kööki – tänavusest aastast. Veel hiljuti töötas ta šeff-kokana pealinna tuntud söögikohtades Ribe ja Hetk, kaks aastat järjest on ta olnud EV aastapäeva Presidendi vastuvõtu suupistelauda ettevalmistavas meeskonnas.
4. novembril kell 14:00 toimub Fama kaubanduskeskuses “Salajane nädalavahetus”. Ürituse raames ootab kõiki külastajaid kulinaaria meistriklass ja salajase toidu degusteerimine, mille valmistab Narva kohviku “Muna” ja pealinna “Linnaküla Resto” peakokk Aleksandr Nikoškov. Kõigil on võimalus loodavat delikatessi proovida: peakokk valmistab silmust sada degusteerimisportsionit.
Nikoškov on alates 2011. aastast kuni seniajani Eesti prestiižsse preemia “Aastakokk” laureaat, olles mitmel aastal järjest auhinnalise koha vääriline. Aleksandr on esindanud meie riiki mitmetel rahvusvahelistel gastronoomianäitustel ja kulinaarsetel esitlustel Euroopas ja Venemaal, on osalenud kodumaal kõrgetasemeliste riiklike vastuvõttude suupistelaudadele toitude valmistamisel.