Peakokk Indrek Kivisalu: meie toidus peituvad õõvastavad suhkrumäed
Food Studio peakokk Indrek Kivisalu leiab, et isegi targalt poes ringi käies ning toiduainete pakendeid jälgides ei pääse me lisasuhkrust, mis mõjub laastavalt meie kehakaalule ning tervisele. Endise presidendi peakoka hinnangul tuleks alati võtta kommi asemel “aus toit” ehk mõni puuvili.
“Viimasel ajal oleme hakanud aina täpsemalt jälgima, mida me sööme. Loeme poodides pakendeid, veerides kokku neile kribatud e-aineid. See on ju iseenesest möödapääsmatu – kõik selvehallides leiduvad toiduained ja valmistoidud sisaldavad külluses erinevaid ebaloogilisi “lisandeid”.
Üks enim tähelepanu all olevatest lisaainetest on kindlasti suhkur. Meie toidus ja jookides olevat lisatud suhkrut näitlikult välja kaaludes saame õõvastavad suhkrumäed ning tekib tunne, et toitumegi vaid siirupist,” kommenteerib Kivisalu.
Samas iga suhkur ei ole kahjulik: pole juhuslik, et me suudame magusa söömise järel paremini tööle keskenduda, et meie magusaisu kasvab pärast füüsilist treeningut. Alati kui meie keha tarbib energiat, tuleb selleks organismile ka kütust anda - suhkur on siinkohal täiesti normaalne ja vajalik toiduaine.
“Normaalse toitumise juures võiks oma vajaminevad süsivesikud saada nö „ausast toidust”. Ehk kui on magusa isu, sööge magusamat puuvilja, mitte komme, mis sisaldavad peale suhkru veel hulga huvitavat kommimassi kooshoidvat kraami,” mainib Kivisalu.
Kui alati pole puuvilja mugav kaasa tassida või tekib sellel riknemise oht, siis on turule toodud ka käepärases topsis erinevate maitsetega puuviljamiksid, mida on mugav tarbida hommikueine juures, päeval vahepalana, õhtul puuvilja asemel jne.
“Nende puuviljamikside puhul on tegemist naturaalse puuviljamassiga, millele annab maitse puuviljas endas sisalduv suhkur. Tegu on pastöriseeritud tootega, mis säilib külmikus piisavalt kaua, et jõuaks selle ära tarbida. Võiks öelda, et tegu on ka suhkrurikaste mooside ja keediste asendustootega. Üheks selliseks ideaalseks tooteks on Pombeli puuviljatopsid – pakutakse klassikalist mango-õuna, banaani-maasika-õuna trio, ananassi-õuna või pirni-õuna segusid,” kinnitab peakokk.
Fruit on the spoon - just nii võib kutsuda Pom'beli puuviljamikse, sest täpselt nii see ongi - puuvili lusikal. Alati võib väita, et tähtis pole see kui palju süüa, tähtis on oma energiat sellele vastavalt kulutada. Kahjuks näeme tänavapildis paljusid inimesi, kes pole selle väite tingimusega väga hästi hakkama saanud.
“Ehk siis liigume ja sööme mõistlikult ausat toitu,” mainib Kivisalu lõpetuseks.
Poodidesse on jõudnud uus ja maitsev toode - puuviljamiks topsis. Tegemist on ilma lisasuhkruta pastöriseeritud püreestatud puuviljadega, mis on käepärases topsis kohe söömiseks või lisandiks erinevate toitude kõrvale või valmistamiseks. Maitsete hulgast on võimalik valida endale 4 erinevat puuvilja maitsesegu. Klassikalised mango-õuna, banaani-maasika-õuna trio, ananassi-õuna või pirni-õuna segu.
Fruit on the spoon - just nii võib kutsuda Pom'beli puuviljamikse, sest täpselt nii see ongi - puuvili lusikal. Viimased on eriti sobilikud inimestele, kes hindavad puhast ja selget maitset, väldivad lisasuhkruid ja lisaaineid ning kes kiire elutempo juures vajavad kiireid lahendusi. Täiesti asendamatu on püreestatud puuvili väikelaste seas. Hea ja tervislik suutäis nii põnnidele kui ka emadele.
Ka oma igapäevastesse toiduretseptidesse sobivad Pombeli puuviljamiksid suurepäraselt. Kerge vaevaga saad nendest maitsva lisandi smuutidele, hommikupudrule, maitsestamata jogurtile või näiteks küpsetistele. Aga miks ka mitte pannkookide kõrvale pühapäeva hommikul. Kasutust leiab puuvilijamiks küll iga toidu kõrvale, tuleb vaid olla leidlik ja katsetada.
Millise toidu juures Sina Pombeli kasutaksid?