Miks vein meid rahustab?

Arst David L. Katz, kes asutas ja juhib praegu Yale'i ülikooli preventsiooni uurimiskeskust, ütleb, et vein ja alkohol on head stressimaandajad, kuna alkohol, mis veinis leidub, on väga hea kesknärvisüsteemi tegevuse allasuruja. Seda aga ainult juhul, kui juuakse üksnes pokaal veini õhtu jooksul.

Suuremal tarbimisel võib aga pikas perspektiivis olla negatiivne efekt: keha on küll rahulik, uni tuleb kiiremini, kuid uni ise pole väärtuslik. Seda põhjusel, et kui mõõta kolm-neli pokaali veini joonud inimese öiseid unelaineid, siis on seal korraga näha nii alfa- kui ka beetalainieid. See aga tähendab, et inimene on ühe korraga ja väga kiirete vaheldustega nii raskes kui ka REM-unes. Väljapuhkamisele ja aju korrastamisele see hästi ei mõju ning nii ärkamegi suuremal veinitarbimisel väsinuna. Samuti ei ole suurem tarbimine hea reflukshaiguse korral.

Stressimaandamine on kindlasti tervikliku ja hea elu osa ning pokaal veini on stressist lahti saamise arsenalis kindlasti üks efektiivsemaid relvi.

Valge või punane?

Vein on igas elemendis heaks väikeseks pausiks kiires ja stressirohkes päevas. Kui eelistate samal ajal ärevuse hävitamisega ka ihu jahutada, näiteks kuumal päeval, sobib ideaalselt valge vein väikese jääga. Laiemas joones on punase veini tarbimisel suuremad terviseboonused.

Punaste viinamarjade koortes leidub ainet nimega resveratrool, mis jõuab tootmisprotsessis ka punasesse veini. Punane vein vähendab just Alzheimeri ja südamehaiguste riski, samuti aitab mõnede uurimuste järgi vähendada näiteks rinnavähi riski. Resveratrool on ka hea ravim kolesterooli vastu, parandab naha kvaliteeti ja hoiab ära hambaaukude teket. Nii punasel kui ka valgel veinil on väga hea mõju inimese immuunsusele ning need on antibakteriaalse toimega streptokoki viiruse vastu.

Resveratrool stimuleerib kehas ühte kindlat stressile reageerivat proteiini nimega PARP-1, mis omakorda aktiviseerib terve rea geene, mis parandavad meie DNA-d; surub alla vähigeene ja ärgitab elule pikaealisuse geene. Uuringud on näidanud, et mõõdukas punase veini tarbimine rikastab keha piisava hulga esveratrooliga, et omada mainitud mõju.

Niisiis … arsti soovitus … korkige pudel lahti ja valage endale pokaal ning tundke, kuidas stress kaob ja keha tugevneb.

LOE LISAKS: