Kui tahate näha, kust kõik maitseelamused alguse saavad, jalutage Bolhão turule. Ei ole enam kuigi tavapärane, et talupidajad ise käiksid suurlinnaturgudel oma kaupa müümas või et mitmesaja tuhande elanikuga linnas juhtuks, et keegi südalinna turult elusa kana koju õhtusöögiks viiks. Aga Porto maitsete eheduse saladus just selles värskuses peitubki.

Kalaturud on loomulikult ka kohustuslikud. Kui ma enne kirjutasin, et kala jõuab lauale otse merest, siis siin on suureks erandiks portugallaste poolt palavalt armastatud tursk. Portugallaste tursaarmastus on silmatorkav ja esmapilgul arusaamatu. Portugal on maailma kolme suurema tursasööja hulgas koos Islandi ja Jaapaniga – ainult et erinevalt ülejäänud kahest esikolmiku liikmest ei ole Portugali vetes mitte tursapoegagi ja absoluutselt iga kala tuleb ohtralt soolatuna tuua Norrast ning seda enne söömist päevi leotada. Pole siis ime, et Norra ise tursasööjate edetabelis ilma ei tee, neile ilmselt palju alles ei jää.

Samal ajal on portugallastelt väidetavalt 365 retsepti soolatud tursa valmistamiseks – ma olen kindel, et tegelikult on neid rohkem. Ent maitseelamuste vallas on tursk vist tõesti ainus asi, mida Porto ja Douro regioonis ise algusest lõpuni ei kasvatata.

Väikese riigi kohta valmistab Portugal hämmastavalt mitmekesist valikut veine. Täidlased punased ja puuviljased valged tulevad Douro, Dao ja Alentejo regioonidest, vahuveinid Bairradast, suvised vihno verde'd Portugali põhjaosast ning siis on muidugi veel kuulsad Madeirad ja veel kuulsamad portveinid Douro jõe kallastelt.

Alto Douro on ilmselt kõige täiuslikum veinipiirkond maailmas, kuhu peaks sõitma ka need, keda köidab (maastiku)arhitektuur, mitte üksnes veinihuvilised. See veinipiirkond on UNESCO maailmapärandi nimistus ja seda pärandit tasub uurida.

Pikk veinitootmise traditsioon on kujundanud jõe kallastel kõrguvatele mägedele viinamarjaväljade maastiku – põllumajandus ei saa enam ilusam olla! Veini on Douro kallastel tehtud üle 2000 aasta, ent 18. sajandil korraliku hoo sisse saanud tootmise tulemusena valmivad seal kuulsad portveinid ja ka suurepärased tavalised veinid. Iga veinimaja korraldab tuure oma keldrites ja valdustes ning võite sügisel kindlasti osaleda ka viinimarjade korjamisel. Degustatsioonid on selle maailma igapäevane osa ja kui tunnete juba ette kiusatust siiski mõned klaasid päris tühjaks juua, siis õnneks on paljude veinimajade juures ka mõnusad hotellid. Või minge näiteks Qinta do Bomfimi (www.symington.com) idüllilises Pinhão linnakeses. Seal ei valmi mitte lihtsalt ühed parimatest veinidest – sinna saab Portost kohale sõita rongiga ning veinimaja on Pinhão raudteejaamast (mis on vaatamisväärsus omaette) paarisaja meetri kaugusel.

Kui raudteejaamad juba jutuks tulid, siis need on teine riigi hästi hoitud saladus toidu kõrval – ent sellega seotud. Kui Porto pearaudteejaam on lihtsalt kunstiteos, siis väikesed jaamad, mis Douroga paralleeleselt kulgeva raudtee äärde jäävad, ei meenuta mitte millegagi neid hüljatud, pisut räpaseid ja kahtlase seltskonna ajaveetmiskohana tuntud jaamu, mis nii paljudel riikidel maailmas ette näidata on. Portugali raudteejaamad kipuvad olema pisikesed gurmaanide oaasid, kus ootesaalides on veinibaarid ja korraldatakse degustatsioone ning tõepoolest võib juhtuda, et mõni saabunud reisija raudteejaamast kaugemale ei jõuagi – ent samal ajal saab ta tõesti Portugali parimaid maitseid nautida. Pinhão raudteejaama veinibaar on unustamatu ning restorani Castas e Pratos Regua raudteejaamas peetakse üheks parimaks kogu regioonis.

Porto ja Douro parimad palad

Páteo das Flores
Rua das Flores 135
www.facebook.com/pateodasfloreswinebar

Sel suvel uksed avanud väga kaunis kohvik, mille südameks on majadevahelisse hoovi ehitatud söögisaal. Maja jaguneb restoraniks ja Hispaania stiilis tapas-baariks – vastavalt näljasuse astmele saab endale sobiva poole valida (või siis saalide külastamise järjekorra).

Vinum Graham’s Port Lodge’is
www.grahams-port.com

Vila Nova de Gaia
Vaimustavate jõevaadetega terrass on muidugi tõmbenumber omaette, aga toit on samuti suurepärane, proovige näiteks tuunikala tartar'i.

Majestic Café
Rua Santa Catarina 112
www.cafemajestic.com

Majestic on Euroopa üks kauneimaid ja kuulsamaid kohvikuid. institutsioon omaette. 18. sajandil ehitatud majas ausuv kohvik on ilmselt üks kõige kaunimatest maailmas, ent üle ukse sisse piilumine on liiga lühike aeg, et selle võlu näha. Hinnad on muljet avaldavalt kõrged, ent tassi kohvi võite endale kindlasti lubada.

Sushirestoran Gull
Cais das Pedras 15
http://gull.pt

Portugallased on – üllatus, üllatus – kõige rohkem riisi sööv rahvas Euroopas, edestades risotot ja paellat armastavaid itaallasi-hispaanlasi. Lisage juurde veel värskete mereandide rohkus ja suširestorani minek tundub täiesti mõistlik plaan.

Castas e Pratos
R. José Vasques Osório, Peso da Régua
www.castasepratos.com

Gurmeerestoran ja veinibaar, kus kõik on lihtsalt pööraselt maitsev. Menüüs on meisterlikult valmistatud traditsioonilised road tursast röstitud kitsetalleni.

Kook, milleta portugallased elada ei suuda

PASTÉIS DE NATA
Portugali koorekoogid
Umbes 25 tk

500 g või- või lehttainast (külmutatud)

TÄIDIS

½ l vahukoort

2 viilu sidrunikoort

1 kaneelkoor

1 ¼ dl suhkrut

2 tl nisujahu

8 munakollast

PINNALE

Kaneeli

KUIDAS VALMISTADA?

- Sulata tainas pakil oleva juhendi järgi. Rulli tainas õhukeseks plaadiks (30 x 20 cm). Rulli see tihedalt kokku ja lõika poole sentimeetri laiusteks ketasteks. Suru tainatükk veega märjaks tehtud pöidlaga ½ dl mahutavusega küpsetusvormi põhja ja äärtele. Võid kasutada ka muffinipanni või väikeseid kartongvorme. Aseta vormid täidise valmistamise ajaks külmkappi.

- Mõõda koor, sidrunikoored ja kaneelikoor teflonpotti. Keeda ja aseta kõrvale. Lase maitsetel seguneda umbes 20 minutit. Eemalda koored ja kaneel.

- Sega nisujahu suhkruga ja ühenda kausis munakollastega. Klopi munasegu koore sisse ja kuumuta, kuni segu on ühtlane. Aseta kõrvale ja lase jahtuda.

- Täida vormid ja küpseta 250 kraadi juures umbes 12 minutit.

- Raputa küpsetiste peale kaneeli ja paku koos kuuma kohvga.