Põlvkondi liitev supp | Vanakooli piimasupp mannaklimpidega
Kokaraamatute autor Maru uurib kunstnikult ja 2013. aasta Köler Prize’i võitjalt Jaanus Sammalt, milline piimatoit on teda saatnud lapsest saati.
Koostisosad:
Piimasupp mannaklimpidega
- Ühe inimese supi jagu piima
- 1 tk Muna
- Veerand klaasi mannat
- Veerand klaas iahu
- Näpuotsatäis soola
- Näpuotsatäis suhkrut
- 1 sl Sulavõid
- Veel pisut piima
Sammal, kes oma töödes kasvatab barokses aias kõrvenõgeseid ja laseb kampsunitesse kududa seintel leidunud grafiteid, käis 56. Veneetsia biennaalil Eestit esindamas juba premeeritud
töö “Esimees” edasiarendusega, mille peamiseks teemaks on seksuaalvähemuste eluolu Nõukogude Eestis, vahendab ajakiri Pi:m.
Jaanus on uje, ent kindlameelne. Igas tema liigutuses on midagi peenutsevat, ent mitte sugugi võltsi. Ta võib üllatada täiesti äärmuslike maitsetega – hõrguks haudunud jänesepraad versus mannaklimpidega piimasupp. Ja laud, see peab olema kaetud uhkelt küünalde, tirinate, lauahõbedaga. See kõnealune piimasupp on kõige lihtsam lihtsaimate hulgas.
“Selline supp, kus ei ole tõesti muud kui klimbid,” ütleb kunstnik. Ja manna on oluline, sest siis on klimbid muredamad. Jaanus sööb suppi sellal, kui kedagi teist kodus pole, ja möönab, et võib end sellest lõhki õgida. Kõrval peab supi olema võileib, ikka keeduvorstiga.