TOIDUAJALUGU | Mis on Iisraeli kuskuss, mis sündis juutide vajadusest asendada kallist riisi?
Koostisosad:
Tomatisupp Iisraeli kuskus'iga
- 2 sl Oliiviõli
- 1 tk Mugulsibul (hakitud)
- 2 tk Porgandit (viilutatud)
- 400 g Konservtomatit (purustatud)
- 6 tk Küüslauguküünt (jämedalt hakitud)
- 1.5 l Köögivilja- või kanapuljongit
- 200 g Iisraeli kuskusi
- 5 tk Mündilehte (hakitud)
- 0.25 tl Vürtsköömneid (purustatud)
- Koriandrilehti
- Cayenne`i pipart
- Soola
- Purustatud musta pipart
Iisraeli jõukuse kasvades sai tavaline riis peagi kõigile uuesti kättesaadavaks ning riisikujulised nisutainanuudlid kujundati ümber ümmargusteks pärlisuurusteks graanuliteks, mida hakati nimetama ptitim´iks ja mis tõlkes tähendab puru.
Üle maailma levis ptitim New York´is elava iisraeli koka ja kokaraamatute autori Mika Sharoni vahendusel. Ühel korral kutsus Mika enda juurde lõunale Ameerika ühe tuntud koka Don Pintabona. Kui külaline oli ptitimi esmakordselt maitsnud panigi ta toiduainele nimeks Iisraeli kuskuss.
Olgugi, et tavakuskussi graanulid näevad välja kui purustatud teravili, on kuskuss tegelikult väike mannajahust tehtud ümmargune pasta. Erinevalt teistest pastadest valmistatakse kuskussi mannajahust, mida hõõrutakse märgade käte vahel nisujahus, kuni tekib puru, mis seejärel kuivatatakse ja aurutatakse. Iisraeli kuskussi kuulikesed vormitakse nisu- ja mannajahust ning siis need röstitakse. Niisugune tootmisprotsess annab sellele kuskussile pähklise maitse.
Tavaline kuskuss on traditsiooniliselt kuivatatud, Iisraeli kuskuss aga röstitud. Kui kuskussi aurutatakse siis Iisraeli kuskussi keedetakse nagu pastat. Kui kuskuss on iidne toiduaine, siis Iisraeli kuskus on suhteliselt uus leiutis.