KELLELE KARJALA PIRUKAT? | Vaata, kuidas ja millest küpsetada põhjanaabrite olulisemat toitu
Karjala vanasõna ütleb selgelt „kalittoa kyzyy kaheksoa”. See tähendab, et Karjala pirukate tegemiseks on vaja „vaid” kaheksat komponenti: jahu, vett, hapupiima, soola, värsket piima, võid, koort ja täidist, millest hakkab aga tegelikult lähtuma kogu piruka nägu ja iseloom. Täidist valmistati ajalooliselt ikka kartulitest, kruupidest ja kamajahust. Hiljem riisist, hirsist, ka tatrast – ja millest kõigest veel.
Koostisosad:
Tainas
- 1.5 dl Rukkijahu
- 2 dl Külma vett
- 1 tl Soola
Klassikaline täidis
- 5 dl Vett
- 3 dl Riisi
- 1 l Piima
- 1.5 tl Soola
Eestimaine täidis
- 5 dl Külma vett
- 0.5 dl Kanapuljongit
- 5 dl Piima
- 3 dl Rohelisi herneid
- 1 dl Kamajahu
- Suurem porgand
- Munakollane
- 1 tl Mädarõigast
- 1.5 tl Soola
- Võid (82%)
- Tilli
- Vutimune
Ingeri-Soome juurtega mehena pean tunnistama, et Karjala pirukas pole minu maitse. See ei tähenda aga, et ma ei oskaks austada selle üsna tagasihoidliku piruka suurt jõudu vennasrahva toitmisel ja vähesel määral ka sealse gastronoomse kultuuri arendamisel. Aga uskuge, ise neid pirukaid valmistades, ise täidist segades on võimalik neile anda uus elu – maitsed, mis viivad keele alla ja vastavad just sööja ootustele. Proovige järele.
Karjala pirukas (soome keeles karjalanpiirakka, karjala keeles kalittoa) on traditsiooniline Karjala piirkonna väike pirukas ehk väikesed täidisega ahjus kuldseks hautatud pirukad, alati pealt katteta. Just Karjala pirukas on olnud enamiku eestlaste esimene kokkupuude Soome toidulauaga. Täna on pirukas levinud ja tarbitav, kuid mitte ehk enam nii populaarne, kui see lihtne ja maitsev ahjukakk kunagi oli.
Traditsiooniliselt küpsetati Karjala pirukate õhuke koorik hapendamata rukkijahutainast. Põhja- ja Laadoga-Karjalas lisati tainale maitse või pehmuse suurendamiseks ka nisujahu. Pirukatäidiseks kasutati vanasti enamasti odratanguputru või kama. XIX sajandil hakati rikkuse tulekul ja toorainete leviku suurenemisel täidisena kasutama ka kartuli- ja tatraputru, veel hiljem aga riisi- ja hirsiputrugi. Riisitäidisega pirukad on need, mida meie tunneme ja austame.
EL-i tootemääratluse järgi peab Karjala piruka tainast vähemalt poole moodustama rukkijahu ning täidiseks võib olla vaid odratangu-, riisi- või kartulipuder. Leidub küll ka porganditäidisega pirukaid. Siiski võib pirukasse panna, mida hing ihaldab.