Ma olen veendunud, et toitumise ja tervise eduluguseisnebväikeste sammude ehk muudatuste jadas. Need väikesed sammud on võetud järk-järgult üksteise järel. See ei ole nupu vajutus, mis üleöö tulemuse toob. Neid samme, mida me oma tervise kasuks tööle saame panna, on palju. Hiljuti kirjutasin sellest, kuidas ainuüksi tööle jalutamine või jalgrattaga sõitmine võib olla paljude jaoks kasulik võti kehalise aktiivsuse suurendamiseks ja tervislikuma elustiili leidmiseks.

Uuri, mis on etiketil kirjas!

Üks samm tervisliku toitumise suunas on pöörata tähelepanu toidu koostisele ja mõista, mida toit sisaldab. Nimelt on teada, et inimesed, kes pakendi märgistusele tähelpanu pööravad, toituvad tervislikumalt. Kuid mida see tähendab? Just seda uurisid hiljuti teadlased Illinoisi Ülikoolist. Nad leidsid, et inimesed, kes loevad pakendil olevat informatsiooni, ei söö mitte koguseliselt märkimisväärselt vähem, vaid nende toidulaud on kvaliteetsem ehk toitainerikkam. Toiduainete koostise kohta annab ülevaate pakendilolev märgistus. Samuti on oluline ka pakendil oleva informatsioonist korrektne arusaamine. Kuidas lugeda toiduaine pakendiinfot ja mõista seal leiduvat teavet?

Siin on 5 lihtsat soovitust, mis aitavad Sul toiduaine pakendi märgistust paremini mõista ja seeläbi tervislikumaid valikuid teha:

  • Koostisosade loetelu on sisalduse kahanevas järjekorras. See tähendab, et loetelus esimesel kohal olevat koostisosa on selles toiduaines kõige rohkem. Teisel kohal olev on koguselt järgmine jne.
  • Mida naturaalsem toit, seda vähem koostisosi. Naturaalsel toidul ei palju koostisosi, sest see on ise koostisosa (näiteks õuna ainuke koostisosa on õun). Kui koostisosade loetelu on üle 2-3 rea pikk, on üsnagi tõenäoline, et tegu on töödelud toiduga.
  • Gluteenivaba toode tähendab seda, et toit ei sisalda nisu, rukist või otra. Gluteenivaba toit võib olla töödeldud (näiteks kõrge suhkrusisaldusega). Seega ei tähenda ‘’gluteenivaba’’kahjuks ilmtingimata naturaalset või tervislikku toitu.
  • Suhkrut võib leida toiduainetes naturaalsel kujul. See tähendab, et kui koostisosades puudub suhkur, kuid toitumisalase teabe alt leiab suhkrusisalduse X-grammi, siis on suure tõenäosusega tegu naturaalse suhkruga (nt piimatoodetes laktoos). Samas võib olla pakendil väide ‘’ei sisalda lisatud suhkrut’’, kuid see-eest on toode naturaalselt kõrge suhkrusisaldusega. Sama kehtib ka soola puhul.
  • Väidetest ‘’gluteenivaba’’, ‘’ei sisalda lisatud suhkrut’’ enam tuleks pöörata tähelepanu toitainete sisaldusele (kcal, rasvad, valgud, süsivesikud). Eelista toite, millel on madal lisatud suhkru, soola või transrasvade osakaal.