Maitsed.ee toimetusele saadetud kõikidest retseptidest valisid toimetajad välja kolm parimat ning need panemegi nüüd hääletusele. Andke hääl oma lemmikule! Hääletamine kestab 24. mai südaööni.

KANDIDAAT I: Rukkipaneeringus Räim & Karulaugu Lavašhitasku


Mõnus tänavatoiduamps, mis tuli toidupakkuja Food Trip Catering menüüsse olles reisinud, käinud ja näinud ja katsetanud seepeale ka ise. Veidike kohandasime kodumaise toorainega ja valmis nad olidki! Ühes toidus on koos kaks imeist maitset:

1. Rukkipaneeringus räim värskelt marineeritud terava kurgi ja leivakrõpsuga
2. Lavašitasku karulaugu-petersellispesto, kana, frillise ja laimiga

Räim on kala millel kõlbavad ka luud süüa, sestap pole vaja seda fileerida, kasta aga munast läbi, seejärel kuivatatud rukkileivapurust ja prae või ning õlisegus. Viimaks lisa veidike soola ja pipart.
Kugiviilud pane kilekotti koos tšillis, küüslaugu, suhkru-soola segu ja tillivartega. Hoia külmikus 3h kuni üle öö.

Seejäerel tükelda kurk kuubikuteks ja sega vähese laimimahla ja majoneesiga ning aseta lusikatäis segu portsjontopsiku põhja, lisa ja paneeritud räim ning meelepärane rukkileivast või koorikleivast valmistatud või ostetud õhik :) Kõike korraga hammustades on maitse imeliselt mõnus ;) Kes armastab teravust ja särtsu, see võib lisada kale veel laimi!

Teiseks retseptiks vajame kanafileed, mille küpsetame ahjus soola, pipra, laimimahla ja õliga määritult.
Pestoks kasutame karulauku, peterselli, parmesan Fortet, küüslauku, oliiviõli, laimi ja maitse järgi einevaid pähkleid ning soola. Lenderdame kõik ühtlaseks massiks. Lisaks vajame lavaši, mida saab nii poest osta, kui ise valmistada. Santa-Maria valikust leiab nii klassikalist, täisteravarianti. Tükeldame kana ja jagame lavašipinnale pesto, kanafilee tükid, frillise ja piserdame peale veidi laimimahla. Murrame lavaši kokku ja meelepärane amps ongi valmis.


KANDIDAAT II: Suluguni-taigna grillvardad


Mina ja mu õde - Jana ja Inna - oleme sündinud Abhaasias/Gruusias aga üles kasvanud Eestis. Mu poiss-sõber on eestlane aga palju reisinud Euroopas, Jaapanis, Hiinas ja USAs. Meile kõigile meeldib süüa teha ja katsetada köögis. Mina ei söö looma-,linnu-, sealiha, Inna ja Paul söövad kõike. Meist keegi pole õppinud kokandust ega käinud sellealasel koolitusel, hariduselt oleme insenerid ja Inna on medõde-ämmaemand.

Selle retsepti idee tekkis konkreetse maitsed.ee kuulutuse peale, alguses tahtsin saata hatšapuri retsepti, aga leidsin maitsed.ee lehelt mitu klassikalist Gruusia hatšapuri retsepti ning otsustasin et tahan saata midagi sellist mida teie lehel veel pole. Lihtsustasime hatšapuri retsepti grillvardal valmistatava hatšapuri peale ja proovisime ka tomati ja maitseainetega. Leiame, et seda retsepti on lihtne ja lõbus järgida ning toit maitseb hästi ja näeb huvitav välja.

KOKK/TIIM: Jana, mu poiss-sõber Paul ja mu õde Inna

RETSEPT:

Lehttaigen 500g
Suluguni juust ~500g
Kirsstomat
Purustatud küüslauk
Basiilik (kuivatatud või värsked lehed)

Ettevalmistus: Pane valmis grillvardad ja grill. Lõika suluguni juustust piklikud ribad (versioon 1) või kuubikud (versioon 2). Kui kasutad suuremat tomatit, lõika tomat pooleks või neljaks. Kirsstomateid ei pea väiksemaks lõikama. Rulli lehttaignast piklik kitsas taignariba ja vajadusel lõika pooleks.

Toidu valmistamine: Versioon 1: Lükka suluguni vardasse ja seejärel keera taignariba selle ümber. Pigista otsest tainas kinni, et juust sulamisel välja ei voolaks. Versioon 2: Lükka vardasse suluguni-tomat-suluguni-tomat korda mööda ja keera taignariba selle ümber. Eelnevalt raputa suluguni ja tomati peale maitseained (basiilik+purustatud küüslauk) või raputa need maitseained taignaribale ja keera seejärel see ümber juustu+tomati. Pigista otsest tainas kinni, et juust sulamisel välja ei voolaks.

Pane vardad grillile ja küpseta kuni valmis. NB! Toit võib kiiresti kõrbeda, keeruta aeglaselt varrast ja ära hoia vardaid leegi kohal vaid kindlasti ainult sütel!

KANDIDAAT III: Eestipärane võileib "Cubana"

Idee võileiba teha sai alguse filmist "The Chef", kus valmistati Kuuba originaal võileiba. Kohendasin retsepti Eestipärasemaks ja enda maitse järgi pisut teravamaks. Ise olen 36. aastane hobikokkaja Kaire Umalas, viimasel ajal olen hakanud just tänavatoidu trende jälgima ja otsinud ka Eestis selliseid tänavatoite, mida tavaliselt ei saa. Olen varasemalt koos sõbrannaga teinud Kalamaja Päevadel ja Uue Maailma Päevadel erinevaid pannkooke, seega on tänavafestivali kogemus täitsa olemas.

Võileiva retsept:

Ciabatta saia
Võid
Mojito marinaadis liha (sealiha, apelsinimahl, laimimahl, sool, pipar, vürtsköömen, sibul, küüslauk, oregano, koriander)
Šveitsi tugevamaitseline juust
Sink
Salaami
Marineeritud kurk
Magus sinep
Feliks kartulikaste

Eeltööna küpsetan kodus valmis seaprae. Võileiva panen kokku järgmiselt: ahjuplaadil seapraad soojaks, ciabatta pooleks, määrin mõlemad pooled sinepiga kokku, vahele seapraad, sink salaami, juust, marineeritud kurk ja kartulikaste, surun saia kokku, määrin sulavõiga kokku ja panen panini võileiva grilli vahele u minut poolteist, kuni juust sulama hakkab. Serveerin fooliumis!

Head lugejad, hääletage oma lemmiku poolt. Hääletamine kestab 24. mai südaööni!