KRÕMPSUTA TERVISEKS! Kiirsoolatud kurgid karulauguga

Koostisosad:
- 2 kg Värskeid lühikesi kurke
- 300 g Karulauku
- Allikavett
- Küüslauku
- Mustasõstralehti
- Tillivarsi
- Sinepiseemneid
- Meresoola
- Suhkurt

Sissetegemisel on ehk kaks reeglit, mida tuleks järgida: kuna hapendada saab kõike, mis on orgaaniline, siis vaadata tuleb otsa sellele, kui palju korraga hapendada. Purki tasuks panna niipalju kurke, kui suudab nende valmimise tipphetkel ära süüa, sest pole midagi jubedamat kui üleseisnud juurviljad, mis tuleb komposti viia. Teine oluline tähelepanek: ärge soolaga koonerdage, sool säilitab ja maitsestab.
Karulauku kogutakse kevadel, kõige suurema vitamiinidefitsiidi ajal, lõigates ära taime kogu maapealse osa. Karulaugus on C-vitamiini 10−15 korda rohkem kui sidrunis või apelsinis. 100 grammi karulauku annab 35 kcal energiat. Rahvameditsiinis kasutatakse karulauku palaviku, reuma ja köha puhul ning skorbuudi ja ateroskleroosi raviks, kilpnäärmehaiguste puhul ning rögalahtistava vahendina. Tal on toniseeriv ja peptolüütiline ning kergelt diureetiline mõju.
Karulaugust tehakse pirukatäidiseid, lisatakse liharoogadele, antakse lauale suupistena. Selleks et eemaldada tugevat lõhna, valatakse karulauk enne soolamist või hapendamist üle kuuma veega.
Polegi muud, tuleb minna turule ja metsa, et leida kõik vajalik!