Luhtunud jalgpallikarjäär

Enne toiduvalmistamist oli Ramsay suur kirg hoopis jalgpallimäng. Gordon käis noorena järjepidevalt trennis ning 15-aastaselt võeti ta vastu Šoti jalgpalliklubisse Rangers, kus ta sai oma jalgpalli oskused proovile panna liiga välistel mängudel. Pärast paari kuid intensiivseid treeninguid oli Ramsay edu igati paljutõotav, kuid noormeest tagas ootamatu tagasilöök: ta vigastas oma põlve nõnda tõsiselt, et ei suutnud enam mängida.

19-aastaselt oli Ramsay oma suu jalgpallikarjäärist puhtaks pühkinud ja talle pakkus tohutult huvi hoopis kokakunst. Et oma karjääri kuidagi alustada, otsustas mees astuda Põhja Oxfordshire Tehnika Kolledžisse. Oma erialaks valis Ramsay catering'i (peoteeninduse), mida mees hiljem nimetas kohutavaks veaks. Sellegipoolest alustas ta pärast õpinguid tööd kokana, sest toidumaailmas ei jookse ükski oskus mööda külgi maha. Tema esimene tööpositsioon Šotimaal oli vastutav kokk restoranis-pubis Wickham Arms, kust ta peagi ka lahkus. Nimelt tekkis noormehel kuum afäär restorani omaniku abikaasaga. Ramsay kolis seejärel Londonisse, kus proovis kätt mitmes erinevas restoranis.

Hoolimata nooruses jalgpallis saadud vigastustest, fännab Gordon siiani tulihingeliselt jalgpalli ja armastab joosta maratoni.

Kaks kõva kivi head jahu ei jahvata

Teda inspireeris aga tõeliselt temperamentne kokk Marco Pierre White, kelle käe alla ta ka peagi tööle sai. Pärast kaht aastat ja kümmet ränka kuud restoran Harveys muutus Ramsayle tõeliselt väljakannatamatuks Marco Pierre White'i temperament. Küllap just White'i temperamenti kasutas ka Gordon edaspidi oma toiduvalmistamisel.

Et edukaks saada, tuleb vaeva näha. Palju!

Ramsay otsustas, et tahab oma karjääris edasi liikuda ja teda huvitas kogu tõde Prantsuse köögist. Peagi avanes võimalus Gordonil töötada kogemusterikka ning kuulsa Albert Rouxi käe all Le Gavroche restoranis. Peakokale avaldasid Ramsay oskused muljet ning ta tegi mehele põneva pakkumise: töötada kolm aastat Hotell Diiva restonis, mis asub Prantsuse Alpides. Allaandmatu ja edasipüüdlik Ramsay võttis pakkumise otsekohe vastu.

Pärast põnevaid kogemusi tunnistas Ramsay, et teda Prantsusmaal alpides juhendanud Guy Savoy oli talle täielik mentor. "Ta õpetas ja treenis mind täpselt nii, kuidas vaja, et olla valmis. Ta õpetas, kuidas tulla toime vaimse ja füüsilise stressiga. Ta valmistas mind maailmaks ette."

1993. aastal Londonisse naastes pakuti Ramsayle peakoka positsiooni kolme Michelini tärniga restoranis La Tante Claire Chealseas. Samuti avanes tal võimalus töötada koos mitmete Michelini tähtedega pärjatud kokkadega. Pakkumisi tuli uksest ja aknast – nii partnerlust kui ka peakoka tööd prestiižsetes restoranides –, kuid Ramsay suurim unistus oli loomulikult avada iseenda restoran. 1998. aastal tal see ka õnnestus. Koos isa, mentori ja mitmete sõprade abiga saigi avatud restoran Gordon Ramsay. 2001. aastal pärjati Ramsay restoran kolme Michelini tähega, tehes Gordonist esimese šotlase maailmas, kes on suutnud seda saavutada.

Esimest korda võis Ramsayt näha Inglismaa televisioonis juba 1990-ndate lõpus, kuid 2004. aastal tegi mees enneolematu debüüdi. Ramsay kogus enim kuulsust telesaadetega "The F Word", "Hell Kitchen" ja "Ramsay's Kitchen Nightmares", mida võib nimetada kokkade tuleprooviks ning mille reitingud olid enneolematult kõrged. 2012. aastal jätkas Ramsay telekarjääri Ameerika pinnal, osaledes tema varasema saateformaadi järgi valminud USA versioonis "Põrgulikud köögid", kus superkokk aitas virelevatel restoranidel taas tuhast tõusta.

Ramsay oma naise ja nelja tütrega.

Ramsay tee maitseteni

Gordon Ramsay on mees lihast ja luust ning üheltki õigelt toidulaualt ei tohi puududa liha. Seda tõde rõhutas Ramsay aastaid ning oli taimetoitluse vastu äärmiselt negatiivselt meelestatud. Pärast hirmsat kogemust seakasvandusfarmis muutus veidi Ramsay maailmavaade ning mees leebus: "Küllap on see ikka igaühe enda otsus, kas olla taimetoitlane. Ma polegi ju kunagi olnud taimetoidu vastu, kuid ei suudaks iialgi loobuda äsjavalminud lihatüki maitsest. Kes mind tunnevad, teavad, et ma pole dieediusku. Küll aga olen veendunud, et suudan valmistada ja pakkuda tervislikku toitu, tegemata seejuures järeleandmisi maitses ega märkimisväärseid muudatusi oma toiduvalmistamismeetodites."

Gordon tänasel päeval

Ramsay restoranide impeerium laienes pärast esimese restorani avamist kiiresti. Tal on maailma eri paikades kokku 25 restorani, millest 12 on pärjatud kokku 14 Michelini tähega. Ajakirja Forbes sõnul on Ramsay sissetulek üle 60 miljoni dollari aastas, mis asetab ta suurima sissetulekuga kuulsuste edetabelis 21. positsioonile. Hoolimata nooruses jalgpallis saadud vigastustest, fännab Gordon siiani tulihingeliselt jalgpalli ja armastab joosta maratoni.