Uhaa kui näljaste kalurite päästeingel
Koostisosad:
Uhaa
- Mitut sorti valget kala
- Sibulamugulaid
- Küüslauku
- Kartuleid
- Musta terapipart
- Meresoola
- Sinepiseemneid
- Loorber
- Tilli
Äkis
- Valget kala
- Meresoola
- Suhkurt
- Pisut sidrunimahla
- Pisut pipart
- Pisut tilli
- Pehmet leiba või saia
- Võid (82%)
Uhaad saab valmistada kümnel erineval moel, kümne erineva lisandiga, kuid selleks, et hea justpüütud värske kala saaks anda edasi oma parimad maitsed ei ole vaja lisada supile rohkem kui sibulat, kartulit ja küüslauku, natukene maitseaineid ja ürte, et oleks ilus vaadata. Samas … uhaa välimusele annab ka oma ilme see, kas keeta leem tervetest kaladest või uimelised enne fileerida. Kui keeta kalad tervena jääb leem loomuldasa “udune”, fileerituna aga saab puljongi jätta läbipaistavaks. Uhaa idee on anda kiirelt energiat, kuid samas ka üllatada maitsetega ja anda edasi merel-/järvelkäigu alumisi noote – mindi ju kalale, et saada söönuks, nautida head mereelukat.
Kalasupi anatoomia
Minnes süvitsi ühe supi loomesse, siis ainus, mis on oluline, on keedetud supi maitse. Sellest hargneb edasi see emmotsioonide laine, mis toob kaasa nii rõõmu, ülemeelikuse kui ka unelemise. Maitse annab supile aga see, mida keeduvette lisada. Lihtne, mis? Rolli hakkab mängima kaluri õnn ja veekogust püütud kala omade erisustega.
Soovitus oleks lasta kalal olla kogu supi briljant ja eestkõneleja, solist ja staar. Selle saavutame, kui ei kasuta liiga palju eriskummalisi lisandeid supis. Uhaa on selles suhtes geniaalne roog, et kalalt tulles pole aega hakata jantima ülipeenete töövõtetega – vaja on taastada energia ja teha seda maitsekalt. Soovituslikult kalaleeme maitsestamiseks vaid till, sibul ja küüslauk, sool ja pipar ning väkeseks, kõhtu täitvaks, lisandiks kartul. Kõik.
Kui juhuslikult on võrku või landi otsa hakanud mõni rasvane kala, võiks lisada leemele tomatit, mis aitaks leeme rasvasust kontrollida. Samas, kui kalasupi keetmiseks on vaid maitserikkad, kuid nirud ja rasvatud kalad, võib lisada supile kohvikoort, et heas mõttes leemel “liha luudele” kasvatada.
Äkiline, mis äkiline? Aaa … äkis
Kui aga kalalt tulek, paadiga mandrile sõit, on liiga pikk, võib valmistada kiireks ampsuks ühe laari äkist. See maitsestatud toore kala roog viib õigesti tehes keele alla ka kõige kalavõõramal inimesel. Ideaalne oleks selleks kasutada tinti või ahvenat, miks mitte lutsu või haugi. Igaljuhul tuleb lõigata kalalihast imeõhukesed viilud, seejärel marineerida soola, pipra, suhkru ja happega. Toppida kala kilekotti ja panna paadis istudes tagumiku alla. Nii vajutab tagapool kalasse maitsed kiiremini sisse. Poolel teel koduranda on kala valmis ja selle saab leivakääru või saiakontsikuga omale sisse süüa. Katsetage.