Ida-Euroopa juutide köögis kasutatakse mooniseemneid sageli Purimi küpsiste täidisena. Neid traditsioonilisi küpsiseid kutsutakse hamantascheniteks. Purimi püha oli sellel aastal märtsi alguses.

Lugu, mida Purim tähistab, leidis aset Susanis, millest sai hiljem Pärsia ja veel hiljem Iraan. Põhitegelased on kuninganna Ester, tema kasuisa Mordehai, kuri peaminister Aman ja kuningas Ahasveros. Lugu jutustab sellest, kuidas peaminister Aman, kes on vihane, et juut Mordehai ei näidanud tema vastu korralikult austust üles, sepitseb vandenõu juutide hävitamiseks. Mordehai kasutütar, imekaunis kuninganna Ester, läks oma kuningast abikaasa juurde ja anus oma rahva elude eest. Nii pöördus õhtusöögil, mis oli mõeldud Amani austamiseks, olukord tema vastu.

Purim’i kommete hulka kuulub magusate küpsetiste ja puuviljade jagamine. Kohustuslik on ka heategevuslik annetamine. Hamantaschen, kutsutakse ka kui „Hamani kõrvad“. Kolmnurksed küpsised on traditsioonilised aškenaazi Purimi majustused. Neid tehakse pärmipõhisest tainast või küpsisetainast. Kõige traditsioonilisem täidis on mooniseemned või ploomid.

Valmistamine


Alltoodud retsepti järgi valmib 30 küpsist.

  • Sega mikseriga kausis või või margariin ja suhkur kreemjaks. Lisa muna, piim või vesi, vaniljeekstrakt ja vahusta niikaua kui segu on õhuline.
  • Sega kokku jahu ja küpsetuspulber ning lisa ettevaatlikult segades segule.
  • Eemalda tainas kausist kergelt jahusele pinnale. Sõtku kergelt, vormi ja mähi toidukilesse. Pane külmkappi tahenema, 3-4 tundi või üle öö.
  • Täidise jaoks kasuta panni, kuumuta keskmisel tulel mooniseemned, vesi, mesi, suhkur ja sool, niikaua, et mass muutub paksuks.
  • Eemalda tulelt ja jahuta kergelt. Lisa purustatud pähklid, sidrunikoor ja –mahl.
  • Eelsoojenda ahi 190C-ni. Pane tainas kergelt jahusele pinnale ja lõika pooleks, teine pool pane külma tagasi. Rulli tainas 3 mm paksuseks.
  • Kasutades lõikeringi, lõika niipalju ringe, kui tainas võimaldab. Kergelt pintselda tainaringide ääred veega ja pane keskele 1 tl mooniseemnetäidist.
  • Lükka ääred kolmest võrdsest kohastkokku, nii, et moodustuks kolmnurk. Suru ääred kokku, jättes keskele väikese ava.
  • Aseta tainakolmnurgad küpsetuspaberile, jättes igaühele vahet ca 2,5 cm. Pintselda lahtiklopitud munaga. Küpseta ahjus kuldpruuniks, 14 - 18 minutit.
  • Eemalda ahjust restile jahtuma.
  • Korda tegevust ka allesjäänud tainaga. Säilita küpsiseid õhukindlas karbis.
Loe hiljem
Jaga
Kommentaarid