Uurisime Eesti suurima kodumaise jäätisetootja Balbiino arendus- ja tehnoloogiajuhilt Anna Mikitjukilt, mida tegelikult sisaldab nende jäätis.

Kas Eesti jäätised sisaldavad propüleenglükooli?

Balbiino näiteks ei kasuta oma jäätiste tootmisel propüleenglükooli. Jäätiseid arendavad ja toodavad meie enda Eesti inimesed, kes teevad seda südamega – väikses Eestis tähendab see, et jäätis, mida me toodame on söömiseks ka meie oma lastele ja peredele. Meie jäätiseid sisaldavad vaid hoolikalt valitud, kodumaiseid ja looduslikke koostisosi. Meie jäätised on valmistatud kodumaisest koorest ning ei sisalda säilitusaineid.

Kui palju rasva sisaldavad Eesti tootjate jäätised?

Balbiino sortimendis on erineva rasvasisaldusega jäätiseid. Jäätisesõpradele, kes rasvast hoiduda soovivad, pakume näiteks sorbetti Smuutike, mis on valmistatud külmutatud ja pisut vahustatud puuviljapüreest ning selle rasvasisaldus on null protsenti. Meie valikus olevad sorbetid sobivad hästi ka näiteks veganitele ja laktoosi vältijatele, sest nad ei sisalda piimseid komponente, laktoosi, ehk piimasuhkrut.

Jäätise rasvaprotsendist ei maksa ennast kohutada lasta. 100 g koorejäätist annab palju vähem kilokaloreid kui puuviljasai või kaeraküpsis. Lisaks, kuna külma jäätist süües kulutab organism enda soojendamiseks kaloreid, on maiusest saadav energiahulk veelgi väiksem. Jäätis on auga osa väärtuslikust tasakaalustatud menüüst.

Kuidas ikkagi tavatarbija saab kindel olla, et Eesti jäätised on kvaliteetsed?

Meie jäätisetootmine vastab Euroopa rangeimatele reeglitele, mis on toiduohutusele seatud. Selle tõestuseks on Balbiinol alates 2006. aastast BRC toiduohutuse sertifikaat ning meie tootmine vastab BRC audiitorite hinnangul sertifikaadi kõrgeimale A tasemele. Lihtsamalt öeldes on meil jäätisetootmises kuldmedal kätte võidetud ning nüüd töötame selle nimel, et seda poodiumikohta hoida.