Võimsa ajalooga toit, mida võiks osata valmistada iga endast lugupidav kokandushuviline: Wellingtoni veis ehk krõbeda saiakihi alla küpsetatud purpurne sisefilee
(4)Millalgi sajandeid tagasi pöördus Wellingtoni hertsog väidetavalt oma koka poole ning tellis temalt roa, mida oleks sõjakäikudele hea kaasa võtta. Kuna hertsogile meeldis meeletult veiseliha ja prantsusepärased lehttaignapirukad, panigi kokk need kaks asja kokku, määris vahele ka maitseks sinepit, rikkalikku hanemaksa ja metsaseenesegu. Tulemuseks oli ahjus krõbedaks küpsetatud tükk imelist liha, mida sai rätiku sees kaugetele lahingutandritele kaasa viia. Loomulikult on see kõik puhas legend ning Suurbritannia kunagine peaminister Arthur Wellesely pole olnud selle roa loome juures.
Koostisosad:
Wellingtoni veis
- g Veise sisefilee
- 3 sl Dijoni sinepit
- Meresoola
- Musta pipart
- Oliiviõli
- 1 pk Lehttaigent
- 200 g Parma singi lõike
- 1 tk Muna
- 300 g Sampinjone
- 200 g Metsaseeni
- Võid
- 1 tk Šarlottsibulat
- 100 g Hanemaksa
- Tilli
- Tüümiani
Siinkirjutaja jaoks on Wellingtoni veis üks nendest arhetüüpsetest retseptidest, mida peab iga kokandusest huvitanud inimene olema vähemalt korra valmistanud, kuid võiks osata seda rooga unepealt külalistele küpsetada. Kui olla täiesti aus, siis tegelikult ei ole tegemist ei tehniliselt ega ka maitsesegu mõttes liiga keeruka roaga. Samas on vaja tunda jällegi äärmiselt hästi toorainet, oma ahju ning mõista, mida temperatuur ahjus selle “lihapätsiga” teeb. Kuid ka seda on võimalik retsepti täpselt järgides imiteerida ning saada tulemuseks imeliselt roosa sisefileega krõbeda koorega küpsetis.