Ants Uustalu
Ööbiku Gastronoomiatalu peakokk

Mis trende sa näed 2017. aastal restoranimaastikul? Milliseid trende toidumaasikul üldse?

Kiire elutempo sunnib meid ka kiiremini sööma ja sellega kasvavad kindlasti street food'i ja fast food'i sektor. Tallinnas tuleb kindlasti rohkem eri rahvuste söögikohti, kuna sisserändajate arv suureneb iga päevaga.

Tahaksin loota, et hinnapoliitika restorani turul saaks jälle korda, ei ole praegu tore vaadata, et tipprestoranid peavad müüma päevapakkumisi 5,90 euroga. Samal ajal kui kaubanduskeskuse söögikoht müüb nuudlisuppi 7,60 euroga. Hinna järgi vaadates ei teegi enam vahet, milline on restoran ja mis on lihtne söögikoht. Restoranid peaksid muutuma rohkem omanäolisemaks ja eristuma teineteisest rohkem. Vastavalt asukohale tuleks restoraniomanikel vahest mõelda, mis suunda liikuda ja millist toitu pakkuda.

Milline tooraine teeb 2017. aastal kas comeback'i või saab hitiks?

Konkreetselt on ühte toorainet raske välja tuua, aga kindlasti tuleb meil laiast maailmast hitte, mida kõik kokad hakkavad kasutama (nagu on olnud näiteks wakame). Käsitöövorstid ja isetehtud toorsingid ootavad kindlasti oma tähelendu restoranides.

Usud sa, et taimetoitlus, veganism või uus trend flexitarianism (sööme liha vaid nädalavhetusel või õhtusöögiks) levivad veel või tuleb inimestel mõistus pähe?

Usun et levivad veel. Praegu just peaks liha sööma, kuna inimene tegelikult vajab seda. Varsti on liha nii kallis, et seda saabki ainult nädalavahetuseks endale lubada.

Mis võiks Eestis muutuda 2017. aastal toiduga seoses? Näed sa meie inimeste tarbimises mingeid trende uusi?

Inimesed tahavad rohkem teada kuidas on midagi tehtud ja mis on toidu sisse pandud. Eelistatakse puhtaid maitseid ja tasakaalus toiduportsjoneid. Poest ostetakse rohkem tooteid, mis on tervislikumad ja värsked. Et liha ja kalalett oleks puhas ja teenindus mõnus!

Mida sa ise ootad 2017. aastalt?

Toidu ja joogikultuuri kasvu, mis algab juba maast madalast.

Kristjan Peäske- sommeljee

Kristjan Peäske
Restoranide Umami ja Leib Resto omanik, sommeljee

Trendid

Meie inimesed on muutunud kvaliteediteadlikuks ning see on seotud kogu joogimaailmaga. Trendikas tarbimine Eestis liigub selgelt ja jõuliselt kvantiteedilt kvaliteedile. Seda alates väikestest veinimajadest ja käsitööõlledest kuni väikeste siidrimajade, põnevate kokteilide ja inspireerivate alkoholivabade jookideni. Eelmine aasta oli Eestis suur käsitöölimpside võidukäik, 2017 tuleb Kombucha, hoidke alt!

Veinimaailm

Naturaalsed ja biodünaamilised veinid alustavad ka Eestis jõulisemalt lavale. Trenditeadlikul kohal on oluline neid näidata, pakkuda klaasiga ning osata külalisega jagada nii infot, kui emotsiooni. Orange wine astub esimesi tugevamaid samme ka Eestimaa pinnal.

Käsitööõlled

Kuigi IPA stiilina on endiselt populaarne, liigub paljude väikeste tootjate pilk hapudele õlledele. Sou-stiilina on jõuliselt juba eelmise aasta teises pooles Eestis kanda kinnitanud ning see trend kahtlemata jätkub.

Trend, mida loodan, et ei juhtu

Pigem on muutused positiivsed, seisev vesi paremaks ei lähe. Las tuuled puhuvad, õiged asjad jäävad paigale.

Toidumaastikul ootan jätkuvat arengut

Eesti restoranimaastik on penikoormasammudena astunud maailma toidutippudele lähemale.
Kindlasti saab järjest olulisemaks kvaliteetne taimetoit. Tervislikkuse aspekt on kindlasti kogu söömiskultuuri juures väga oluline.