Eesti parimate restoranide tabelis valitseb stabiilsus: Aastaid parimad hoiavad tugevalt tipust kinni
Juba ligi kümme aastat on Eestis valitud parimaid restorane: alguses maailmaski tuntud TOP50 parima einela loogika alusel, nüüd aga Eesti Maitsete Restoranijuhi nime all. Heas mõttes valitseb Eesti parimate restoranide tabelis stabiilsus: tipus on taas Viimsis paiknev Eesti parima koka Tõnis Siiguri restoran, Muhus asuv Aleksander ja Tallinna tippresto Ö.
Kuni 2015. aastani koostas Eesti Maitsete nime alla tegutsev grupp eksperte Eesti parimate söögikohtade edetabelit kahes järgus - igal kevadel kuulutati välja restoranide võtmetöötajate häälte põhjal 50 parimat Eesti söögikohta ning sügiseti avaldati läbi maitstud restoranide edetabeli, mis sündis Eesti ja naabermaade toidukriitikute hinnete põhjal.
Tegijate sõnul aasta-aastalt kasvanud Eesti restoranide tase muutis vaid viiekümne restoraniga edetabeli liiga piiravaks. Tänu sellele sõlmiti eelmisel aastal koostöökokkuleppe White Guide Nordicuga ja kakskümmend viis Eesti kõige paremat restorani pääses esimest korda White Guide Nordicu 2016. aasta väljaandesse. 2015. aastal jäid aga Eesti restoranid varasemat traditsiooni eirates järjestusse panemata ja Eesti Maitsed hakkas edetabeli asemel välja andma hoopis restoranijuhti.
Eesti Maitsete Restoranijuht 2017 juhatab juba kümnendat aastat teed Eesti kõige parematesse söögikohtadesse. Nende 10 aasta jooksul on Eesti parimaks restoraniks nimetatud kokku "vaid" kolm restorani - kahel esimesel aastal restoran Ö, seejärel viiel korral restoran Alexander ja kahel korral Noa Peakoka Pool. Tõenäosus on suur, et kui eelmisel aastal oleks samuti parimate Eesti einelate järjestus paika pandud, oleksid need kolm restorani esikohad võtnud, sarnaselt selle aastaga.
Viie parima Eesti restorani hulka on üsna pidevalt kuulunud Telegraafi hotelli restoran Tchaikovsky ja Swissoteli restoran Horisont. Ainsa täiesti uue tulijana on 2017. aasta tabelis restoran Art Priori.
Eesti parimate restoranide TOP30 (nime järel on võistlusel saadud punktisumma!):
1. NOA Peakoka Pool 87
2. Alexander 86
3. Ö 82
4. Art Priori 78
5. Horisont 80
6. Tchaikovsky 76
7. Cru 74
8. Ribe 74
9. NOA 73
10. Hõlm 74
11. Leib Resto ja Aed 73
12. Bordoo 72
13. Põhjaka 72
14. SALT 71
15. Tuljak 71
16. Fellin 70
17. Moon 69
18. Rannahotell 68
19. Kaks Kokka 67
20. Bocca 67
21. MEKK 67
22. Tammuri talu 73
23. Umami 69
24. Korsten, Armastus ja Hea Toit 70
25. TOA 68
26. Ööbiku Gastronoomiatalu 67
27. Kolm Sibulat 66
28. Fabrik 65
29. Konrad 64
30. Chedi 63
Allikas: Eesti Maitsed
Eelmise aasta ennustus läks täide! NOA Peakoka Pool võitis Eesti parima restorani tiitli tagasi ning tegi uut ajalugu juurdegi – Eesti esirestoran on esimest korda parem Soome kõige paremast restoranist. Seda näitavad restoranijuhi White Guide Nordic 2017 punktid - Noa Peakoka Pool sai ekspertidelt 87 punkti, samal ajal kui Soome parimateks valitud restoranid Ask ja Chef&Sommelier said "vaid" 84 punkti.
Eesti toidumaastik on huvitavam kui kunagi varem: Konkurendid ei ole nördinud ega löödud, vaid näitavad üles hoopis uut indu ning võitlusvaimu. Ka NOAs ei elata igapäevast vaikelu – niisugust noorte talentide kontsentratsiooni ei ole praegu mitte üheski teises Eesti köögis. Tundkem sellest rõõmu!
Tõnis Siiguri autoriköök liigub selgelt meeskonnatöö suunas ja annab noortele talentidele võimaluse ennast näidata. Kui mujal kutsuks niisugune käitumine esile ebastabiilsuse, siis NOA Peakoka Poolel ei ole seda seni veel märgata olnud – vähese töötahtega kokad hoiavad sealt hirmuga eemale. NOAs tehakse tööd naudinguga ning üks uus kokanduslik idee ajab köögis teist taga. Seepärast on söömine NOAs iga kord sündmus omaette!
Punkte kokku: 87
Toit: 36/40
Joogid: 16/20
Teenindus: 17/20
Miljöö: 18/20
Pädaste mõisa restoran Alexander on viinud väikese ja kõrvalise Muhu saare toidumaailma tähelepanu keskmesse. Koduväljakul meeldib Alexanderile mängida kassi-hiire mängu. Oleks ju ebahuvitav, kui kõige parem restoran oleks alati ettearvatult üks ja seesama. Nii hoiabki Alexander tiitlit pikka aega oma käes, loovutab selle korraks ning võtab siis jälle tagasi.
Seekord ootab Alexanderit ees tiitli tagasivõtmise aasta ning sellele läheb restoran vastu topeltjõuga. Nimelt on Pädaste mõis talvisel hooajal pikalt suletud ning köögi kõige viimaste uudistega ei ole võimalik tutvuda. Tallinnasse Toompeale talveks toodud Alexander Chef’s Table parandab selle vea ning pika ühise laua taga söömisega toob vanad kombed uude toidukultuuri tagasi.
Matthias Diether on esimest aastat peakokk, kuid juba jõudnud Alexanderi varemtuntud kreatiivsusele lisada juurde küpsust ja läbitöötatust. Kui see uus masinavärk hoo sisse saab, peavad teised küll alt hoidma. Ootame ja jälgime põnevusega!
Punkte kokku: 86
Toit: 36/40
Joogid: 16/20
Teenindus: 16/20
Miljöö: 18/20
Eesti restoranide tippkolmikust hoiab Ö kõige madalamat profiili. Huvitav, miks? Vahest seepärast, et Ö on ehtne Eesti restoran.
Ö pajatab oma toidu keeles – iga nende uus maitserännak on pikalt oodatud sündmus nende jaoks, kes restorani tegemistega kursis. Köögipersonali ühised korilusretked loodusesse annavad restorani toitudele juurde ehedad ning isikupärased maitsenüansid. Tee mis tahad, aga toit kohe maitseb teistmoodi, kui maitsed on üles korjatud kokkade endi kätega.
Fine diningu võimalikust kadumisest toidukeelest ja -meelest räägitakse palju. Eesti oma kohalik fine dining on hetkel veel niššide nišš. Aga niikaua, kuni selles nišis toimetab oma oskuste ja tarmukusega restoran Ö, saame seda edasi nautida. Ö on eriline restoran erilisteks hetkedeks.
Punkte kokku: 82
Toit: 34/40
Joogid: 16/20
Teenindus: 16/20
Miljöö: 16/20