Kuigi enam kui 250-aastase ajalooga Hennessy on juba aastakümneid maailma juhtiva luksustoodete grupi LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) osa, on ettevõttes endiselt säilinud pereettevõtte vaim ja väärtused. Jutukas konjakisaadik räägib selle ilmestamiseks ühe loo. „Meie praegune peakeldrimeister Yann Fillioux alustas Hennessy juures tööd 1966. aastal. Kutsuja oli tema onu, kes oli Hennessy peakeldrimeister kuuendat põlve. 19-aastane Yann alustas nullist, viinamarjadest ega konjakisegamisest ei teadnud ta midagi. Aga see ongi Hennessy viis — kutsuda enda juurde õige mõttelaadiga inimesed, andes sulle võimaluse areneda ja end näidata. Minuga oli niisamuti,“ ütleb juristiharidusega Guillaume de Guitaut, kelle teekond konjakifirmas algas 21 aastat tagasi. Tema ülesandeks sai lobby-töö Hiina turul, et sealne valitsus alandaks alkoholile seatud makse.

Kaubamärgi saadikuna seob de Guitaut Hennessy kaks põhimõtet: austuse traditsioonide vastu ja kire muutuda.

Aastatepikkune täppistöö

Konjaki valmistamine on äärmiselt peen protsess. „Alustame põhilisest, konjak on valmistatud viinamarjadest,“ meenutab Guillaume de Guitaut. „Kui alkohol põhineb viljadel — olgu selleks siis viinamarjad, õunad, ploomid, pirnid —, tähistab see alati puuviljasust ja tohutut maitseküllust.“
Tootmise kohustuslikud osad on laagerdumine tammevaatides ja konjakipiirituste segamine. Seejuures tuleb kõigel silm peal hoida. „Ei saa nii, et unustad vaadi 30 aastaks keldrinurka ja mida vanem, seda parem — oo ei! Nähtud hoolt ja vaeva tajud sa hiljem joogi maitses,“ kinnitab de Guitaut.

Degusteerimiskomitee ülesandeks on kogu oma kirglikkuses ja kannatlikkuses luua midagi erakordset. Näiteks kokku segada Hennessy X.O, mis on juba 145 aastat olnud traditsioonilise konjaki sümboliks. „Iga piisk Hennessy X.O konjakit viib teid otsekui Odüsseia rännakule,” öeldakse enam kui sajast konjakist koosneva meisterliku lõpptulemuse kohta.

3. novembril Tallinna kunstihoones toimunud maitserännakuks koostas NOA Peakoka Poole chef Orm Oja menüü, mille maitsed ja meelelised elamused aitasid tabada Hennessy X.O konjaki seitset nüanssi: magusad noodid, kuumus, vürtsikad varjundid, voolavad leegid, šokolaadiunelm, puidused, püsivalt kajav järelmaitse. Guillaume de Guitaut’ lemmikuks osutus tšilline oakreem viinamarjalehes, mis viitas väga peenetundeliselt konjaki õrnale vürtsikusele.

Vaata videot Hennessy X.O maagilisest rännakust läbi maitsenüansside Tallinna Kunstihoone Galeriis 03.11.

Mitmekülgne konjak

Konjakit võib juua aperitiivina, digestiivina või sobitada erinevate roogadega. Samuti pakutakse järjest enam konjakil põhinevaid kokteile.

„Ei ole reegleid, kuidas on õige konjakit juua,“ lisab de Guitaut. Tema eelistus — puhtalt. Vastupidiselt laialt levinud arvamusele on täiesti sobilik nautida konjakit ka jää või tilga veega — see aitab joogi maitserikkust esile tuua. „Konjak on alati väga individuaalne elamus, olenedes iga inimese maitsemeelest, kogemusest ja kujutlusvõimest,“ lisab asjatundja.

Hennessy X.O

  • Legendaarses karahvini moodi viinamarjalehtedega pudelis.
  • Segu enam kui sajast eri vanusega eaux-de-vie’st, mis on tammevaatides laagerdunud 12–30 aastat.
  • Hennessy konjakile omase täidlase maitse ning kerge, peenekoelise ja rikkalikku buketi saamiseks kasutatakse eaux-de-vie’sid vaid neljast parimast kasvupiirkonnast Cognaci ümbrusest.

Tähelepanu, tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist. Kui jood, ära sõida!

Jaga
Kommentaarid