6 kasulikku nõuannet, kuidas taltsutada piinavat magusaisu
Magusa osakaalu vähendamine oma igapäeva menüüs võib tunduda keerulise ning tüütu tegevusena. Valio Eesti turundusdirektori Krista Kalbini sõnul on suhkrutarbimise piiramine tervise seisukohalt tervitatav ettevõtmine. Samas pole vaja sellele ka liiga radikaalselt läheneda, vaid pidada silmas tasakaalustatud toitumist ning piisavat füüsilist aktiivsust, mis manustatud energia ära aitab kulutada.
Kalbini sõnul käivitas Valio Eesti suhkrutalgud eesmärgiga vähendada jogurtite, kohupiimade ja maitsekeefirite suhkrusisaldust, et aastaks 2020 oleks nendesse lisatud valge suhkru kogus tänasest 30% väiksem. „Kui aga inimesed kodus, tööl ja vabal ajal oma suhkrutarbimist ei vähenda ning oma füüsilist aktiivsust ei suurenda, jääb toidutootjate pingutuste mõju tagasihoidlikuks,“ tõdes Kalbin.
Selleks, et magusaisu taltsutamisega algust teha, on Kalbini sõnul oluline selgeks teha, mis vahe on lisatud ja looduslikul suhkrul. Looduslikul kujul saadud suhkrud, nagu fruktoos (puuviljades), laktoos (piimas) ja maltoos (teraviljades), omavad küll energiaväärtust, kuid aktiivse eluviisi korral ei pea nende tarbimise pärast ülemäära muretsema. Lisatud suhkur ehk valge suhkur on aga tööstuslikult toodetud toiduaine, mida looduses ei leidu ning mille liigtarbimist võiks vältida.
Tee trenni
Füüsiline aktiivsus mitte ainult ei aita kulutada sisse söödud energiat, vaid pakub ka võimalust veeta aega millegi muu kui toidu seltsis. „Mida rohkem aega kulutame liikumisele, seda vähem veedame aega õhtuti teleka ees maiustusi nosides. Aktiivne eluviis ei tähenda tingimata tundide kaupa treeningsaalis rügamist – piisab ka regulaarsetest pooletunnistest jalutuskäikudest värskes õhus,“ tõdes Valio esindaja.
Lisa oma menüüsse valke
Valgud aitavad kiirendada meie ainevahetust, tõsta energiataset ja stabiliseerida vere glükoosisisaldust. Lisaks tekitavad need täiskõhutunde pikemaks ajaks ning hoiavad nii mõtted magusast eemal. „Magusaisu korral haara näiteks valgurikka kohupiimakreemi või kreeka jogurti järele, eriti tasub eelistada maitsestamata tooteid. Kui maitsemeel nõuab enamat, soovitame lisandiks värskeid marju või purustatud mandleid,“ jagab Valio turundusdirektor Krista Kalbin kasulikke nippe.
Keeda endale üks maitsev tee
Kui tunned, et magusaisu läheneb, siis keeda endale üks kosutav tee. Piparmündi, ingveri või hoopis India vürtsikas tee ehk Chai on oma erilise maitse poolest sobilikud magusaisu peletamiseks. „Suurema magusaisu korral võid teele lisada ka lusikatäie mett (mis on ka suhkrurikas, kuid mille eeliseks on looduslik päritolu). Suhkur jäta teesse lisamata,“ sõnas Krista Kalbin.
Tarvita rohkem oomega-3-rasvhappeid ja B3-vitamiini
Kalbini sõnul on toitumisteadlased kinnitanud, et teatud toitainete puudus võib suurendada isu magusa järele, seepärast on oluline süüa tasakaalustatud ja mitmekesist toitu. Oomega-3-rasvhapped tõstavad rakkude insuliinitundlikkust ja kaitsevad diabeedi eest. Mõned vitamiinid, nagu näiteks B3-vitamiin või magneesium, võivad veresuhkru taset isegi kontrolli all hoida.
Söö regulaarselt
Inimestel, kes toituvad ebaregulaarselt, langeb veresuhkru tase, nad on näljased ja soov magusate suupistete järele järjest kasvab. „Lihtne lahendus sellele on kriitiliselt üle vaadata oma toidukorrad. Soovituslik on süüa kolm korda päevas ning söögikordade vahele võiks pikkida kaks suupistet,“ rääkis Valio turundusdirektor.
Maga piisavalt
Ebapiisav uneaeg suurendab samuti söögiisu. Mida lühem on uneaeg, seda ahvatlevamaks muutuvad kõikvõimalikud ebatervislikud maiustused. „Organism on kurnatud ning vajab kohest ergutust, mida maiustused ka pakuvad. Kahjuks on nende mõju lühiajaline ning mõne aja möödudes tunned end jälle väsinuna. Hea ja piisav uni on kõige alus,“ tõdes Kalbin.