Ette valmistamine

Malmist köögipannide ja -pottide ettevalmistamiseks pole vaja tegelikult teha midagi muud kui nühkida tugeva ja abrasiivse köögirätiga pann korralikult üle. Selleks tasub kasutada ka võimalikult vähese lõhnaga nõudepesu vahendit. Vaja on puhastada pannilt sinna varasemast jäänud toidujäägid, tekkinud roosteplekid ja muu mustus. Pann tuleb seejärel korrektselt voolava vee all pesta ning pliidil kuumas "kuivatada".

Nüüd tuleb lasta pannil jahtuda ning seejärel "maitsestada": valage pannile mõnus kogus päevalilleõli ning nühkige köögipaberiga kogu pann nii seest, kui väljast õliga tugevalt kokku. Seejärel püüdke uue köögirätikuga puhastada pannilt võimalikult palju just sinna määritud õli. Edasi küpsetatakse panni ahjus maksimaalsel temperatuuril, momendini kui õli on suitsemise lõpetanud ning selle jäänused on kleepunud malmi poorsele pinnale. Õli selline küpsetamine annab pannile hülgavuse. Selline käik tuleks võtta alati ette nii uue malmist köögiriista kui ka pikalt seisnud panni või potiga. Malmil on omadus niiskes kiiresti roostetama minna.

Kuidas kasutada, puhastada ja valmistada ette malmpanni?

Puhastamine

Malmpanni puhastamine küpsetuse järel on tegelikult ka väga lihtne. Meeles tuleb pidada vaid seda, et kunagi ei tohi malmpanni panna kuumalt pliidilt külma vee alla - malm mureneb ja kallis köögivahend on kasutuks lõhutud. Pärast küpsetamist tuleks lasta pannil pisut jahtuda ning siis kuuma vee all loputada. Võib kasutada ka näiteks peensoola, mis pannile raputamise järel nuustikuga hõõrudes puhastab pannilt kõik sinna kinni jäänud toidujäägid.

Pann tuleks seejärel lihtsalt loputada ning jälle hõõruda sisse õliga. Seekord aga vaid seestpoolt ning seejärel tuleb õli pannilt ära "praadida". See tähendab, et pann tuleb panna tulele ning kuni suitsemise lõppemiseni täiel kuumusel hautada. Pärast jahtumist on pann järgmiseks kasutuskorraks valmis.

Kasutamine

Malm panni saab kasutada nii pliidil kui ahjus. Kõige mõnusam on kasutada panni aga samal söögiteol mõlema kuumakehaga - esiteks praadida toit, näiteks liga või juurviljad, krõbedaks ning siis aeglaselt ahjus hautada. Malmist panni kasutamisel on aga üks kindel reegel - pann tuleb lasta väga kuumaks, siis saab mõjule nii malmi kumuleerunud kuumus ning mittekleepuvus. Malmist köögianumad lasevad ka sinna kinni jäänud toidu ise lahti - seda siis kui on tekkinud toidule mõnus karamelliseering ehk krõbedus.

Vaata, kuidas kasutada, puhastada ja valmistada ette malmpanni?