Mis asi on "kohvikannude" Rolls-Royce'ks kutsutav Chemex ja kuidas sellega aromaatset kohvi valmistada?

Chemex on eriti puhtamaitselise filtrikohvivalmistamise meetod ehk teisisõnu juba aastal 1941 keemiateadlase Dr. Peter Schlumbohmi leiutatud liivakellakujuline kuumakindlast ja mittepoorsest klaasist kohvikarahvin. Tänu oma detailideni viimistletud elegantsele disainikeelele ja funktsionaalsele lihtsusele peetakse Chemexit tarbekunsti meistriteoseks.

Kohvi filtreerimiseks kasutatakse Chemexi meetodi puhul ka spetsiaalset teadlaste välja töötatud eriti tihedat Chemex kohvifiltrit, mis tagabki sellele valmistamisviisile omase eriliselt puhta, kristalse ja mõruda järelmaitseta kohvinaudingu.

Kuna Chemex leiutati juba eelmise sajandi keskpaigas, on selline pruulimisviis tänaseks leidnud üle maailma väga palju sõpru. Ilus disain, lihtsus ja kohvivalmistamise rituaal teevad Chemexist väga sobiliku vidina igale kohvisõbrale koju, aga ka igasse kohvikusse, kus klient on valmis head kohvi ootama rohkem kui 10 minutit.

Chemexi meetodiga kohvi valmistamine võtab kindlasti rohkem aega kui eelseadistatud espressomasinaga valmistatud kohv, aga on ootamist väärt. Kuna kohvifilter on kuni 30% tihedam, nõrgub vesi filtrist läbi aeglasemalt ja et kogu rituaal valmib käsitööna, siis on see aeganõudvam ka tavapärasest filtri- või presskannumeetodist.


Aeropress on Stanfordi leiduri poolt patenteeritud uudne kohvivalmistamise moodus, mis ühendab endas filtrikohvi ja presskannu meetodi parimad omadused, aga võtab sama vähe aega kui espresso valmistamine.

Ideaalne veetemperatuur ja kerge õhusurve vabastavad kohvipulbrist rikkalikud maitseained ning kohvil puudub hapukas ja kibe kõrvalmaik.

Tänu sellele, et kogu kohvipulber puutub ühtlaselt veega kokku, on tõmbamisprotsess väga ühtlane ja kohv parimate maitseomadustega. Filtrikohvimasina puhul tilgub kuum vesi lehtri keskele, kus kohvipulber tõmbab liiga palju, samas kui ääre pool olev pulber tõmbab liiga vähe.