Meil on otsekui surnud ring: kala müügil on, aga see on tarbijale kallis. Kalakogused, mis Eestis ostetakse, on väikesed. Kala tarbimisel on otsene seos sissetulekutega: kui need kasvavad, suureneb ka kala tarbimine, kui aga sissetulekud jäävad samale tasemele või vähenevad, hakatakse kala asemel eelistama kana. Majandusbuumi ajal kala tarbimine suurenes.

Kui kättesaadav on kala Eesti tarbijale?

Ligi 85% inimestest ostab toidukauba kodulähedasest poest, mitte ei sõida kala pärast randa. Supermarketite kalaletid on võrdlemisi head, ka turgude kalavalik on hea. Supermarketites on koha- ja ahvenafilee ning haug kogu aeg saadaval, ka heeringaliste ja külmutatud kala lett on rikkalik.

Kala

Leiate, et tarbija võiks külmutatud kala kasutada julgemalt.

Tarbijatel on külmutatud kala ees hirm, sageli arvatakse, et kaupluse külmikutes müüdavat kala on mitu korda üles sulatatud ja taas külmutatud. Tegelikult on külmutamistehnoloogia muutunud modernseks ja toodete kvaliteet on väga hea. Hoolikas tarbija saab pakendilt ka info: kust ja millal on kala püütud, kes on ta külmutanud.

Millised kalaliigid on Eesti tarbijate hulgas populaarsed?

Punase kala populaarsus kasvab üha, hästi lähevad kaubaks mitmesugused lõhetooted erinevates kastmetes, vürtsikilu hindab vanem põlvkond.

Armastatud on ka koha, haug, latikas – neid ostetakse nii supermarketist kui ka tuttava kaluri käest. Ka gurmaan saab kauplustest delikatessid kätte, müügil on nii kalamari kui ka eksootilised mereannid.

Kala

Eesti kalatööstused ekspordivad palju.

Eesti kalandus on täielikult suunatud ekspordile, välisturgudel on tarbimine suurem, hinnad kõrgemad. Kala on Eestis palju: ligi 85% me ekspordime. Meie kalurid ei püüa kala ainult Läänemerest, vaid ka näiteks Põhja-Atlandi vetest, Eesti on üks suuremaid krevetipüüdjaid maailmas. Eestist pärit kalatooteid ostab üle 50 riigi. Kõige rohkem püüame kilu ja räime, ka mageveekala on palju. Meil ei jätku lõhet, seda toome sisse, samuti vikerforelli. Valmistame neist siin toote, osa jääb Eesti turule, osa läheb mitmele poole üle maailma.

Tule parimate kalatoodetega tutvuma Tallinn FoodFestile 27-29. oktoobril Eesti Näituste Messikeskuses. Esimesed kaks päeva on pühendatud professionaalidele, laupäev on aga kõigi toidusõprade päev. Vaata ka www.profexpo.ee/foodfest/

Jaga
Kommentaarid