UURING: Maailma kõige tervislikumat toitu süüakse Aafrikas
Teadusajakirja The Lancet Global Health eelmise aasta numbris avaldatud uuring tõestab, et Aafrika riikides nagu Tšaad ja Mali söövad inimesed kõige tervislikumalt ning riikides nagu Belgia, Läti ja Ungari jällegi kõige kehvemalt.
Uuringus kasutati enam kui 4,5 miljardi inimese toidueelistuse informatsiooni 187 riigist, vahendab The Telegraph.
Uuring jõudis järeldusele, et paralleelselt kvaliteetse ja tervisliku toidu tarbimisega on viimastel aastatel suuresti kasvanud ka ebakvaliteetse toidu, nagu magustatud joogid ja töödeldud liha, tarbimine. Ning seda just rikkamate ühiskondadega riikides. Kui võrrelda 1990. aastat 2010. aastaga suurenes rikastes riikides tervisliku toidu osakaal inimeste toidusedelis märgatavalt.
Samas aga suurenes ebatervisliku toidu söömine tunduvalt sellistes rikastes ühiskondades nagu Austraalia, USA, Kanada ja mõnedes Lääne-Euroopa riikides. Uuringust selgus ka, et India ja Hiina inimeste toit ei ole viimase 20 aastaga paranenud.
Üllatuslikult selgus uuringust, et kõige tervislikum toidusedel on Aafrika riikidel. Samuti leiti uuringus, et naised toituvad printsiibis paremini kui mehed.
Riigid, kus on kõige tervislikum toit:
Tšaad
Mali
Kamerun
Guyana
Tuneesia
Sierra Leone
Laos
Nigeeria
Guatemala
Prantsuse Guajaana
Riigid, kus on kõige ebatervislikum toit:
Armeenia
Ungari
Belgia
USA
Venemaa
Island
Läti
Brasiilia
Kolumbia
Austraalia