Kodumaise talutoidu puhtus ja erilisus

Talutoidu tunnusmärk on tõusev päike talu taustal. Selle märgi kandjate seas on nii lambakasvatajaid, köögi – ja puuviljakasvatajad, hinnatud piimatootjaid, juustu- ja leivameistreid, tunnustatud keedisetegijaid kui ka paljusid teisi. Tänu sellistele taludele on meie toidulaual olemas naturaalsed, värsked ja erinevaid maitseid pakatavad talutooted, rõhku pannakse nüanssidele. Paljud märki kandvad talud püüavad tänapäeval toitu toota jälgides vanu toidu kasvatamise ja valmistamise traditsioone. Sellistele talutoodetele lisatud sünteetilisi toidulisandeid, nagu maitsetugevdajad, toiduvärvid, säilitusained.

“Ehtsa talutoidu” märgiga tähistatud toote puhul on oluline ka tingimus, et selle põhiosa peab pärinema märgiga ühinenud talust ja suure osa talutöödest teevad ära need samad pereliikmed ise. Lisaks selle saab olla kindel, et ehtsa talutoidu taga on päris inimene, kelle isiklik hool ja suhtumine on see mis teeb talus valminud talutoidu väga eriliseks.

Kui leiate talutootelt “Ehtsa talutoidu” märgise, võite olla kindel, et tegu on kodumaise, ilma lisanditeta, naturaalse ja südamega tehtud maitsva talutootega. Lisaks tootepakenditele võib talutoidu märki silmata talude ustel, poelettidel ja restoranides – see annab kinnitust, et nendes kohtades müüakse või kasutatakse puhast, naturaalset ja kohalikku talukaupa.

Talunikud talutoidust

Parima talutoidu leidmiseks korraldas Eestimaa Talupidajate Keskliit 2016. aastal konkursi “Parim talutoit 2016”, mille võitis Pajumäe talu mahekeefir. Pajumäe peremees Viljar Veidenberg arvab, et talutoidu suurimaks plussiks ongi just maitsete küllus ja toodete mitmekesisus, mida kinnitab ka talutoodetel olev märk. Viljar Veidenbergi sõnul näitab pakendil olev “Ehtsa talutoidu” märk ka seda, et raha läheb tarbija käest otse talutootmisesse, väiksesse külla või maapiirkonda, kus tegelikult on iga sent oluline ja arvel. Talutoidu tarbimine annab kindlasti võimaluse toetada just talusid ja haavatavaid maapiirkondi.

Viljar Veidenbergiga nõustub ka Põlvamaal asuva Üvasi talu perenaine Anne Grünberg. Tema sõnul näitab märk, et pakutav on ehtne ja naturaalne talus kasvatatud ning toodetud talutoit. Tootele või talule omistatud märk annab kindlust, et tegemist on õige ja suure hoole ning armastusega valmistatud tootega. Talutoidu märki kandvate toodete puhtust rõhutab ka Orbu talu siirupiemand Liisi Kuivjõgi, kelle sõnul kinnitab märk toodete ausust ja headust.

Talutoidu värske märgikandja Esko talu peremees Gunnar Eensalu sõnul iseloomustab talutoitu see, et see maitseb hästi ja see on veidike nagu ära unustatud vana. Suurtootjate kaubad sisaldavad tihtipeale erinevaid aineid: küll värvaineid, säilitusaineid, lõhnaaineid – kas seda kõike on ikka vaja? Ehedus ja naturaalsus ongi põhjus, miks talutoitu eelistada.

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.