KOHVIKOOL: Mis asi on "kohvikannude" Rolls-Royce'ks kutsutav Chemex ja kuidas sellega aromaatset kohvi valmistada?
Üha enam jõuab kohvikutesse ja kohviarmastajate kodudesse eelmise sajandi keskel leiutatud unikaalne kohvipruulimise vahend Chemex. Palusime Paulig Professional Baltikumi juhil Marta Piiglil selgitada, mis muudab selle unikaalselt kauni "kohvimasina" kohvisõprade hulgas nõutuks.
Mis asi on Chemex ja millist kohvi sellega valmistatakse?
Chemex on eriti puhtamaitselise filtrikohvivalmistamise meetod ehk teisisõnu juba aastal 1941 keemiateadlase Dr. Peter Schlumbohmi leiutatud liivakellakujuline kuumakindlast ja mittepoorsest klaasist kohvikarahvin. Tänu oma detailideni viimistletud elegantsele disainikeelele ja funktsionaalsele lihtsusele peetakse Chemexit tarbekunsti meistriteoseks.
Kohvi filtreerimiseks kasutatakse Chemexi meetodi puhul ka spetsiaalset teadlaste välja töötatud eriti tihedat Chemex kohvifiltrit, mis tagabki sellele valmistamisviisile omase eriliselt puhta, kristalse ja mõruda järelmaitseta kohvinaudingu.
Mida annab see uus pruuliviis kohvi maitsele? Kuhu selline kohv sobib?
Kuna Chemex leiutati juba eelmise sajandi keskpaigas, on selline pruulimisviis tänaseks leidnud üle maailma väga palju sõpru. Ilus disain, lihtsus ja kohvivalmistamise rituaal teevad Chemexist väga sobiliku vidina igale kohvisõbrale koju, aga ka igasse kohvikusse, kus klient on valmis head kohvi ootama rohkem kui 10 minutit.
Chemexi meetodiga kohvi valmistamine võtab kindlasti rohkem aega kui eelseadistatud espressomasinaga valmistatud kohv, aga on ootamist väärt. Kuna kohvifilter on kuni 30% tihedam, nõrgub vesi filtrist läbi aeglasemalt ja et kogu rituaal valmib käsitööna, siis on see aeganõudvam ka tavapärasest filtri- või presskannumeetodist.
Valmistusmeetodina on Chemex kindlasti parimaid juhul, kui täidlasele kohvimaitsele eelistatakse pehmeid aromaatseid ja puhtaid maitseid. Kohvi nõrgumisprotsessi ajal filtreerib Chemexi filter valmivast kohvist oluliselt mõrudat maitset andvad kohvioa naturaalsed kohviõlid, kohvirasvad ja parkained. Tulemuseks on pehme, selge ja kristalne kohvimaitse.
Miks on Chemex saanud kohvisõprade hulgas nii populaarseks?
Kindlasti tagab populaarsuse põnev ja nauditav rituaal Chemexiga kohvi valmistamisel ning võimalus tuua kohvist välja väga selged ja täpselt äratuntavad kohvioale iseloomulikud maitsenüansid. Nii sobib Chemex eriti hästi päritolumaade kohvide avastamiseks, kus täidlus ja mõrudus võib teiste peenete maitsete äratundmiseks keele maitsenäsade tundlikkust hajutada.
Kui suur peaks olema kohviarmastus, et Chemex omale koju muretseda?
Iga tavapärasest erineva ja rohkem avastamisrõõmu pakkuva vahendi koju toomine eeldab huvi katsetada ja uusi kogemusi saada. Sel aastal Paulig Coffee Truckiga mööda Eestit ringi tuuritades oleme näinud, et eestimaalased on väga altid proovima ja katsetama lisaks populaarsetele piimakohvijookidele ka uusi ja põnevaid maitseid, olgu see Cold Brew ehk külmpruulitud kohv, Chemex või kas või single estate espresso. Kohvinautlejale soovitan kohvikus või Paulig Coffe Truckist Chemexiga valmistatud kohvi degusteerida. Tõelisel kohvigurmaanil võiksid aga kodus olla just need vahendid ja masinad, mis just talle kõige ehedama kohvinaudingu pakuvad.
Vaata ka õpetust, kuidas Chemex'i "kohvikannuga" aromaatset kohvi valmistada: