„Eesti köök on väga rikkalik just sügiseti saagi valmimise ajal. Leivapäeva programm on pühendatud eelkõge eesti toiduga seotud ajaloolisele pärandile: esivanemate toiduvalmistamise viisidele, töödele, mis söögi lauale saamiseks hädavajalikud, arhailistele toitudele ja piirkondlikele maitsetele. Kaasaegsetest maitse-eelistustest ja suundumustest annab aga aimu kirev sügislaat, maheõu ja leivalaat,“ sõnas Siirman.

Eesti leiva päev toimub Eesti Vabaõhumuuseumis 18. septembril kell 10-16. Kell 11.30 õnnistatakse leiba Sutlepa kabelis. Muuseumi taludes saab näha ning kätt proovida leivaga seotud vanades talutöödes, sh rehepeksus ja käsikivil jahvatamises, loomulikult küpsetatakse ka värsket leiba. Üle-eestilise avatud veskite päeva raames avab oma uksed üheks päevaks Nätsi pukktuulik.

Toidukultuurile lähenetakse ka mängulisemas võtmes - Kuie koolimajas on imetlemiseks väljas kaunid nukuserviisid Eesti Vabaõhumuuseumi ja Tallinna Linnamuuseumi kogudest ning samas saab osa saada Energia Avastuskeskuse teadusteatrist „Toidumängud“. Suurel sügislaadal leiab nii kohalikku toidukaupa kui ka ainulaadset käsitöömeistrite loomingut, leivalaadalt leiab suure valiku kodumaiseid leibasid ja küpsetisi. Publiku abiga selgub ka seekord parim laadaleib.

Taaskord kogunevad parimad mahetootjad üle Eesti Sassi-Jaani talu Maheõule, kus saab tutvuda rikkaliku valiku mahetoiduga ja valida oma lemmikmahetoote. Kolu kõrtsi ees avalikustatakse kell 15.00 konkursside „Parim mahetootja 2016“ ja „Parim mahetoode 2016“ võitjad. Maamajanduse Infokeskus esitleb samas oma trükist „Märka keskkonnahoidlikku põllumajandust“.

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemana
Ükskõiksena
Kurvana
Vihasena