Tuuli Mathisen
Ajakiri Oma Maitse

Valmistamisaeg: 30 minutit, 4-le

  • 3 dl Veski Mati Basmati ja Veski Mati Metsiku riisi segu
  • 1 tl vürtsköömneid
  • 1 kaneelikang
  • 4 nelgitera
  • 3 kardemonitera
  • 1 loorberileht
  • 1 sibul
  • väike peotäis rosinaid
  • väike peotäis jämedalt hakitud mandleid
  • paar safraniriba paaris lusikatäies kuumas piimas leotatuna
  • paar hakitud kuivatatud viigimarja
  • väike peotäis jämedalt hakitud pistaatsiapähkleid
  • soola ja pipart
  • õli

Pese riisi külma veega, kuni vesi muutub läbipaistvaks. Jäta riis puhtasse vette ligunema. Kuumuta pannil õli ja lisa pannile kuuma õli sisse vürtsid ning loorberileht. Küpseta madalal kuumusel minuti jagu, kuni pannitäis muutub aromaatseks. Lisa hakitud sibul ja prae mõne minutiga kuldseks. Lisa nüüd rosinad ja mandlid ning kuumuta ka neid mõni minut. Lisa kurnatud riis ja sega kõik läbi. Lisa umbes 5 dl vett ja kalla juurde safraniga piim. Lase keema tõusta, alanda kuumust ja lase vaiksel tulel kümmekond minutit keeda. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa pistaatsiapähklid. Töötle riis kahvliga kohevaks ja jäta veel mõneks minutiks seisma, et riis veidi taheneks. Serveeri kuumana.

  • Basmati riis on pähklimaitseline ja seda riisi peetakse riiside kuningaks.
  • Basmati tähendabki hindi keeles hästi lõhnavat.
  • Basmati riis on pärit Himaalaja mäejalamilt, Põhja-Indiast, kasvatatakse ka Pakistanis.
  • Riisitera paisub peale keetmist pikkusesse ehk siis muutub sihvakamaks.
Jaga
Kommentaarid