12.09.2016, 16:05
NEW ORLEANSI KÖÖK: Jambalaya ehk Kreooli-köögist pärit legendaarne riisiroog
Arvatavalt seostub paljudele selle toidu pealkiri hoopiski Mati Nuude ja ansambli Apelsin laulu refrääniga: Jambolaya, miks küll ilmsi sind ei leia? Kas ehk teed su juurde nõnda raske leida? Tahaks tantsida apelsinimajja. Õnn on see, kui leiad oma Jambolaya. Usun, et kui allolev roog söödud, on oma Jambolaya leitud.
FOTO:
Koostisosad:
Jambalaya ehk kreooli-köögist pärit legendaarne riisiroog
- 4 tk Kanakintsu
- 2 tk Kanafileed
- Cayenne’i pipart
- Musta pipart
- Meresoola
- Oliiviõli
- 250 g Chorizo
- Punane paprika
- Kollane paprika
- Sibulat
- Värskelt hakirud tüümiani
- 4 tk Varsselleri vart
- Paar loorberilehte
- 6 tk Küüslauguküüni
- 1 tk Värsket punast tšillipipart
- 2 l Kanapuljongit
- 400 g Purustatud tomateid
- 500 g Pikateralist riisi
- 300 g Kooritud krevette
- Punt basiilikut
See USA lõunaosa ja Kariibi mere saarte populaarne roog olevat kreooli variant hispaania paellast, mis kunagi ammu koos konkistadooridega Ameerika mandrile jõudis. Kohustuslikud komponendid on jambalayas ainult riis, sibul ja põletavad maitseained, lisanditeks võivad olla krevetid, shampinjonid, sink, salaami või suitsuvorst, küülikuliha, ananassihoidis jpm.