„Piimast valmistatud joogipoolis on aina ja aina tagasi tõrjunud mitmesuguste aupaistesse tõstetud moejookide pealetunge, säilitades endiselt kõrgpositsiooni inimtoidu paremate toiduainete edetabelis,“ kirjutavad Mihkel Zilmer ja Anne Lill „Normaalse joomise“ käsiraamatus.


Vitamiinikokteil 250ml

½ avokaado
1 tass külm piim
2 tl suhkrusiirup
½ laimi mahl

Sega blenderis kokku kõik koostisosad. Serveeri.

Piima-hapukoore graanulid kalamarjaga 10-le

0,5l piim
0,5kg hapukoor
100g spinat
100g till
20g sool
22g želatiin
1l õli
0,5kg forellimari

Pane õli anumaga tunniks ajaks sügavkülma. Pane želatiin paisuma. Pane piim, hapukoor, spinat ja till kutterisse, niiet sellest valmib ühtlane mass ja lase see läbi sõela. Maitseta soolaga. Sulata paisunud želatiin vesivannil ja sega massi sisse.

Pane mass pritspudelisse ja võta õli sügavkülmast välja. Tilguta mass pritspudelist õli sisse, niiet tekiksid pallikesed. Võta pallid õli seest välja, nõruta ja serveeri koos kalamarjaga.

Juustune tomatisupp piima-vermutivahuga 4-le

1kg kirsstomat
200g gouda juust
100g forte juust
200ml alma piim
50ml rapsiõli
Sool, suhkur maitsestamiseks
4cl vermut

Küpseta kirsstomatid ahjus 10min 180 kraadi juures. Lase jahtuda. Blenderda ühtlaseks massiks ja lisa pool juustudest ja jätka blenderdamist. Maitsesta soola ja suhkruga. Enne serveerimist vahusta piim koos vermutiga. Serveeri supp koos piima-vermutivahuga ja lisa peale alles jäänud juust riivituna.

Kreeka jogurti jäätis peekoniga 4-le

200g Kreeka jogurt
100g suitsupeekon
20g suhkur
5g sool
Vedel lämmastik
50g krõbe sibul

Viiluta peekon ja prae hästi läbi. Sega kokku Kreeka jogurtiga ja maitsesta soola, suhkruga. Lisa vispeldades vedelat lämmastikku, kuni tekib jäätise taoline mass. Jäta 1 tunniks sügavkülma ja serveeri krõbeda sibulaga.

Mozzarella ampsud vaarikamarmelaadiga 4-le

250g mozzarella kirsid
150g külmutatud vaarikas
50g valge vein
50g suhkur
3g agar-agar

Keeda vaarikatest, veinist ja suhkrust moos, lase läbi sõela, kuumuta ja lisa agar-agar. Lase tarduda. Serveeri koos mozzarella kirssidega.

Külm porgandi-cappuccino 1tk

1 espresso
20ml suhkrusiirup
200g piim
100g porgand
Jää

Pane kõik koostisosad blenderisse ja blenderda kuni porgand on täielikult purustatud. Lase läbi sõela. Serveeri koos jääga.

Piima-valge šokolaadi kreem kodujuustu-mündisalatiga 4-le

0,5l piim
100g valge šokolaad
100g kodujuust
10g värske münt
40g suhkur
3g agar-agar
3g želatiin

Lase piim keema. Sega sisse agar-agar, hiljem paisutatud ja sulatatud želatiin. Lase tarduda. Peale tardumist lase blenderis ühtlaseks massiks. Lisa sulatatud valge šokolaad. Tükelda värske münt ja sega suhkru ja kodujuustuga läbi. Serveeri.