31.08.2016, 00:00
NIPINURK: Kana debone ehk kuidas lõigata kanast välja vaid luud
Mis asi on debone'imine ehk kala luustamine? Kanalt lõigatakse luud seest välja nii, et kana jääb ise terveks. Edasi täidetakse kana hea ja paremaga - peekoni, seente, porgandite või muu mõnusaga - ja seotakse nööriga rulaadisk või kanaks tagasi kokku.
Võib paista, et selline kana lõikamine on liiga peen ja asjatu, kuid samas avab selline lõikestiil uusi võimalusi. Näiteks saab debone ehk luustatud kanast valmistada näiteks rulaadi - keerata kana rulli ja hautada -, kana saab täita hea ja paremaga ning lihtsalt hautada pajas.
Kiirelt käime ka läbi need sammud, kuidas kanast luud välja lõigata:
- Keera kana kõhuli ningalusta mööda selgroogu kanaliha luudelt eemaldamist.
- Lõika sujuvate liigutustega terava noaga kana liha mööda ribisid lahti. Mõlemalt poolt.
- Jõudes fileeni lõika ettevaatlikult, et kõhul olev nahk jääks terveks. Eemalda selgroog ja ribid.
- Lõika maha tiivaotsad ning fileeri välja tiivaluud. Kaks tiiba ning sama liigutust tuleb teha kaks korda.
- Löö kööginoaga maha koibade otsad ning fileeri välja koibade luud.
- Puhasta kanalihalt välja kõõlused, luutükid ja muu ebavajalik.
- Keera kana ilusti kokku. Tehtud.