Mis on mis?
Maitseaine riiuli ees seistes läheb erinevatest variantidest silme eest kirjuks. Juba erinevaid pipraid on ühe käe sõrmede jagu, segusid pea sama palju otsa. Milliseid pipraid ja segusid ikkagi valida ning millises toiduvalmistamise faasis neid lisada?

Kvaliteet ka toidu maitsetamisel

Must pipar (Piper nigrum)
Pipar on maailma kõige enam kaubeldav vürts, mille tuntuim omadus on aktiveerida süljenäärmeid ja seedetrakti. Selle valimisel kehtib reegel, et mida varem toitu maitsestatakse, seda jämedamat pipart tuleks kasutada. Terved piprad sobivad peamiselt puljongitesse, pajaroogadesse, kastmetesse ning marinaadidesse. Purustatud pipart kasutatakse mitmesuguste toiduainete grillimisel, ahjus küpsetamisel või röstimisel, jahvatatud pipart aga peamiselt toidule viimistleva maitse andmiseks valgetes ja heledates roogades, kus on oluline särav selge värv.

Kvaliteetselt maitsestatud toit!

Valge pipar (Piper nigrum)
Valge pipar on pipra tuum ning sisaldab kõige rohkem kasulikke eeterlikke õlisid. Valget pipart on alati parim kasutada toitudes, millele soovitatakse anda tugevamat maitset. Tihti lisatakse seda klassikalistele valgetele kastmetele.

Kvaliteetselt maitsestatud toit!

Roheline pipar (Piper nigrum)
Roheline pipar annab toidule pehmema teravuse, kuid erksama ja värskema pipraaroomi ning -maitse. Roheline pipar sobib hästi kana, punase liha ja mereandide juurde serveeritavate heledate kastmete maitsestamiseks, aga sellega võib viimistleda ka tugevamaitselisi lihasid nagu part, uluk ja sealiha.

Kvaliteetselt maitsestatud toit!

Miks eelistada veskis varianti?

Piparde eeterlikud õlid vabanevad jahvatamisel kõige paremini, kuid oksüdeeruvad kiiresti. Seepärast tasuks eelistada veskis müüdavat pipart. Näiteks on Santa Maria valikus maailma parimaks peetav Tellicherry pipar, mille suurtel marjadel on väga hea aroom ja maitseomadused. Tellicherry pipar on pärit Indiast Kerala osariigi Tellicherry piirkonnast.

Kui soovid toidule anda rohkem põnevamaid maitsenüansse, siis proovi vahelduseks Viie pipra segu veskis! Selles on valge, must, roheline ja roseepipar parimas tasakaalus, millele annab viimase lihvi vürts. Sobib hästi liha-, kala-, kana- ja taimetoitudele, pajaroogadele, suppidele ja salatikastmete maitsestamiseks.

Kui sul ei ole veskit käepärast, siis võid suuri piprateri purustada käsitsi uhmri, nuia või kööginoa seljaga. Suuremateks tükkideks jäetud terad säilitavad eeterlikke õlisid paremini.
Milliseid pipraid kasutada, jääb juba iga perenaise otsustada! Meie Santa Marias soovitame kasutada vaid parima kvaliteediga maitseaineid ja teha toitu ikka sooja südamega! Vaata isuäratavaid retsepte www.santamaria.ee.