* * *

LÕIK RAAMATUST "SIRTUIINTOITUMINE":

Mis asjad on sirtuiinitoidud?

Viimastel aastakümnetel on populaarseks saanud paastudieedid, ja seda kaalukal põhjusel. Uuringud näitavad, et paastujad – olgu siis igapäevased mõõdukad kalorihulga piirajad või karmima, kuid vähem levinud vahelduva paastumise järgijad – võivad arvestada ligikaudu kuue kilo kaotamisega kuue kuu jooksul ning haiguste väljakujunemise riski olulise vähenemisega.

Paastu ajal aktiveerib organismi energiavarude vähenemine niinimetatud kõhnumisgeeni ja sellest johtuva positiivsete muutuste kaskaadi. Rasva ladestamine seiskub, keha loobub tavapärastest kasvuprotsessidest ja läheb üle „ellujäämisrežiimile”. Rasva põletamine hoogustub ning keharakkude parandamisse ja noorendamisse kaasatud „korrakaitsegeenid” asuvad tegevusse. Tulemuseks on kehakaalu langus ja paranenud vastupanuvõime haigustele.

Ometi tuleb selle eest ka midagi maksta. Kui toiduga saadav energiahulk väheneb, tekib näljatunne, ärrituvus, kurnatus ning kaob lihasmass. Ja see on tõepoolest kõigi paastudieetide miinus: õigesti läbi viiduna nad toimivad, kuid muudavad paljude inimeste enesetunde nii viletsaks, et me lihtsalt ei jää nende juurde pidama. See tõstatab olulise küsimuse: kas on võimalik saavutada sama suurt positiivset mõju tervisele ilma, et meil oleks tarvis igapäevast kalorihulka rangelt piirata ja kogeda selle arvukaid negatiivseid kaasnähte?

Siin astuvad mängu sirtuiinitoidud – äsja avastatud toiduainerühm. Sirtuiinitoidud sisaldavad oluliselt rohkem niisuguseid peamisi toitaineid, mis suudavad juhul, kui me neid piisavalt saame, organismis aktiveerida samad kõhnumisgeenid nagu paastumine. Neid geene nimetatakse sirtuiinideks. Esmakordselt heitsid need toitumisteadusse uut valgust aastal 2003, mil teadlased avastasid, et resveratrool, punaste viinamarjade kestas ja punases veinis leiduv ühend, tõstis oluliselt pärmirakkude eluiga. Tulemus oli sama nagu kalorihulga piiramise korral, kuid tegelikult polnud toiduenergiat üldse vaja piirata.

Sealt edasi uurides on teadlased leidnud, et teised punaveinis sisalduvad ühendid avaldavad inimorganismile samasugust mõju, ning praegu ongi hakatud seda pidama usutavaks selgituseks, miks punaveini joomine on tervisele kasulik, ja potentsiaalselt ka põhjuseks, miks punaveini joojate kehakaal tõuseb ilmselgelt vähem.

Teadlastes ärkas tohutu huvi, millised igapäevase toidulaua komponendid võiksid veel sisaldada sama suurtes kogustes neid erilisi toitaineid, mis suudavad organismile nii kasulikku mõju avaldada. Vähehaaval on teadusuuringud välja selgitanud terve hulga sama võimsa potentsiaaliga toiduaineid. Kuigi mõned neist ei pruugi olla kuigi tuntud (näiteks brittide põline ürt leeskputk, mis on kulinaarselt radarilt praeguseks kadunud), on selles loetelus siiski tuttavad ja samal ajal ka laialdaselt hinnatud toiduained: esimese külmpressi oliiviõli, punane mugulsibul, petersell, tšilli, lehtkapsas, maasikad, Kreeka pähklid, kapparid, tofu, kakao, roheline tee ja koguni kohv.

Meisterlikud ainevahetuse reguleerijad

Pärast 2003. aasta avastust on vaimustus sirtuiinitoitude kasulikkusest aina kasvanud. Praegused uuringud näitavad, et nende toime seisneb enamas kui kalorihulga piiramise mõjude matkimises. Sirtuiinitoidud reguleerivad meisterlikult kogu ainevahetust, aidates kõige rohkem kaasa rasvapõletusele ning suurendades samal ajal lihasmassi ja parandades rakkude tervislikku seisundit. Terviseuuringute maailm oli tegemas pööret kõigi aegade olulisima toitumusliku avastuse poole.

Paraku valiti sellel ristmikul vale suund, kuna farmaatsiatööstus investeeris sadu miljoneid naelsterlingeid uuringutesse, kuidas muuta sirtuiinitoidud turustatavaks ja kasumlikuks õnnetabletiks, ning paigast nihkus sihik igapäevasele toitumisele. Meie arvates on niisuguses ravimitööstuslikus lähenemises midagi olemuslikult valesti, kuna see püüab (ja seni ebaõnnestunult) taandada keerukate ja mitmekülgsete taimsete toitainete kasulikke omadusi ühteainsasse tabletti.

Selle asemel et oodata, millal farmaatsiamogulid meie tavatoidus sisalduvad kasulikud ained mingiks väidetavaks imerohuks muudavad (mis ei pruugi neil siiski kunagi õnnestuda), on meie arvates mäekõrguselt mõistlikum niisugune toiduvalik, mis sisaldaks rikkalikult neid toitaineid looduslikul kujul, ja tunda heameelt nende positiivsest mõjust tervisele. See seisukoht saigi meie katseuuringu vundamendiks, kui asusime koostama menüüd, mis hõlmab kõige külluslikumateks sirtuiiniallikateks osutunud toiduaineid, ning jälgima selle mõju inimorganismile.

Ühisosa maailma tervislikemate dieetidega

Uurimisega edasi jõudes avastasime, et parimad sirtuiinitoitude allikad leidusid menüüs rahvastel, kess uhkeldasid maailma madalaimate haiguste esinemuse ja tüsedusmäära näitajatega. Alates kuna suguharu indiaanlastest, kes tunduvad olevat immuunsed kõrge vererõhu suhtes ja kelle seas on liigse kehakaalu, suhkurtõve, vähktõve ja varase surma esinemus silmatorkavalt madal tänu ohtrale tunnustatud sirtuiinitoidu kakao tarbimisele, kuni Jaapanis asuva Okinawani, kus sirtuiinitoitude einelad, nõtked figuurid ja pikk eluiga käivad käsikäes. Indias on kustumatu isu kõige vürtsika, eelkõige sirtuiinitoidu kurkumi järele jätnud vähktõve samuti kaugele seljataha. Ja ülejäänud läänemaailmas kadedust tekitavas Vahemere maade traditsioonilises toitumises ei saa tüsedus lihtsalt võimust võtta ning kroonilised haigused on kõrvalekalle normist.

Esimese külmpressi oliiviõli, rohelised lehtköögiviljad, pähklid, marjad, punane vein, datlid ja ürdid on kõik võimsad sirtuiinitoidud, ning põlises Vahemere menüüs ülekaalukalt esindatud. Teadusmaailmal jäi suu lahti, kui viimaste teadusuuringute tulemusena selgus, et Vahemere menüü järgimine on kaalu alandamiseks tõhusam kui kalorite lugemine ja haiguste tõkes- tamisel apteegiravimitest efektiivsem.

Kuigi sirtuiinitoidud pole näiteks tänapäeva brittidele sugugi põhitoidus, pole see alati nii olnud. Varasematel aegadel hõivasid sirtuiinitoidud Briti köökides olulise koha, ja kuigi paljud neist on praegu menüüst välja langenud ning mõned koguni täiesti unustatud, näitame peagi, et seda viga on lihtne parandada.

* * *

Raamatu "Sirtuiinitoitumine" autoritest:

AIDAN GOGGINS. Otsides võimalusi ravida iseenda harvaesinevat autoimmuunset tõbe, on Aidan üllatuslikult mõlemat – nii proviisor kui ka toitumisnõustaja. See ainulaadne kombinatsioon on teinud temast ühe Euroopa nõutuma terviseeksperdi, kellel on kliente arstidest kuulsusteni. Suure liikumisentusiastina on ta spetsialiseerunud sportlaste toitumisele ja tema dietoloogilised kogemused on aidanud paljudel profisportlastel tšempioniks saada. Aidan on meedias silmapaistev tervisekommentaator ja auhindu võitnud kirjamees.

GLEN MATTEN. Toitumismeditsiinis magistrikraadi omandanud Glen, keda iseloomustab kustumatu armastus hea söögi vastu, on ühtaegu nii tervisliku toitumise spetsialist kui ka toidufanaatik. Glen on pidanud Ühendkuningriigis üle kümne aasta edukaid toitumiskliinikuid, mille klientide hulka kuuluvad paljud profisportlased ja kuulsused. Ta on auhindu võitnud kirjamees, kes jagab oma seisukohti sageli meedias.

* * *

SIRTUIINTOITUMINE
Aidan Goggins, Glen Matten

Kategooria: Käsiraamatud
Tõlkija: Eve Rütel
Kujundaja: Villu Koskaru
Ilmumisaeg: 29.06.2016
Tellimine: Tnp.ee