Marineerimisel mitte lihale soola lisada. Soolamine ennem serveerimist teeb liha vaid sitkemaks. Marinaad ei tohiks sisaldada veini ega äädikat, kuna happelisus muudab veise liha samuti sitkeks.

Eel-pruunistamine

Eel-pruunistamine on väga tähtis osa liha valmistamisel. Liha pind peab olema enne pruunistamist kuiv. Kuumus ei tohiks kunagi üle keskmise tõusta. Liha peab igalt poolt ühtlaselt pöörama, et kõik küljed oleks kenasti pruunistatud, ilma liha kõrvetamata. Kui liha on pruunistatud, lase sel veidi aega seista ja jahtuda. Kombinatsioon liha eel-pruunistamisest ning hiljem selle seista laskmisel muudab liha tõeliselt pehmeks ja hõrguks.

Köögitarbed

Maitsva liha valmistamisel on väga tähtis kasutada õigeid köögitarbeid. Suurepärasteks vahenditeks liha küpsetamisel on malmist pann koos malmist kaanega.

Puljong

Põhialuseks on hea, naturaalne, traditsiooniline puljong. Puljongid peaksid olema ise valmistatud, milles on palju maitseid ja toitaineid, mis aitavad liha hoida õrna ning pehmena, samaaegselt suurepärast maitset roale lisades (vt retsepti siit).

Küpsetamine (tasasel tulel podiseda lasta)

Kui liha podiseb, peaks vedelik vaikselt mullitama. Arvatakse, et vedelik peaks vaevalt mullitama, aga potisisu muutub paremaks just aeglase, pideva mullitamise tagajärjel.

Liha küpsuse testimine

Rohusöödal olev liha küpseb kiiremini ning potipraad on valmis varem, kui oodatagi oskad. Kui kahvel läheb lihast lihtsalt läbi, on see valmis.

* * *

Kesk-Euroopa potipraad seentega

Potipraad on eurooplaste seas üks lemmikumaid. Kuigi igal pool esineb ikka teatuid variatsioone, on põhimõte sama. Liha pruunistatakse, serveeritakse erinevate juurviljadega, vürtside ja puljongiga. See retsept kombineerib omavahel Saksa ja Poola maitsed.

Koostis-ja maitseained

  • 1 pakk Liivimaa Lihaveise potipraadi
  • 30 g kuivatatud seeni, nt. puravikud või shiitake seened
  • Kuuma, filtreeritud vett
  • 2 spl võid
  • 1 keskmise suurusega sibul, viilutatud
  • 2 porgandit, kooritud ja hakitud
  • 1 porrulauk, puhastatud ja hakitud
  • 3 vart sellerit, hakitud
  • ½ punt peterselli
  • 1-2 tassitäit puljongit (retsepti vt. siit)
  • 1 tl meresoola
  • ½ tl värskelt jahvatatud musta pipart

Valmitamine

Võta liha külmkapist välja tund aega enne küpsetamist. Vala seentele peale kuum vesi ning lase tund aega seista. Kuumuta või pannil. Kui see kergelt suitseb, pruunista liha iga külje pealt keskmisel kuumusel. Võta liha pannilt ja lase veidi aega jahtuda. Puhasta ja lõika juurviljad. Kuumuta uuesti vedelik, kus liha praadisid ning küpseta selles sibulad pehmeks.

Aseta liha sibulate peale ning pane liha ümber ülejäänud juurviljad. Kata liha pooleni puljongiga. Lisa puljongile sool ja pipar. Lase kergelt keema, kata kaanega, seejärel pane 45 minutiks 300 kraadini eel-kuumutatud ahju. Pööra liha ümber, kata kaanega ning pane uuesti ahju. Küpseta veel 45 minutit. Testi liha küpsust kahvliga - kui see läheb lihast kenasti läbi, on see valmis.