Mis kuumusel toimub kanaliha grillimine?

Parima tulemuse saavutad grillides kanaliha keskmisel kuumusel. Suure kuumuse puhul kipub kanaliha ära kõrbema ja seest tooreks jääma ning madala temperatuuri puhul on oht, et kauaaegse grillimise käigus kuivab kanaliha ära. Et ära hoida broileriliha kuivamist, jäta nahk küpsetamise ajal eemaldamata. Nii säilitad broileriliha loomuliku niiskuse.

Keskmise kuumuse saavutad siis, kui küttematerjal on lakanud leegiga põlemast, järelejäänud söed on hakanud ühtlaselt hõõguma ning süte pealispinnale on tekkinud õrn valge kiht. Grillresti ja süte vaheline kõrgus on parim ~10 cm juures.

Õige kuumuse saavutamist saad kontrollida ka käega - hoiad kätt 10 cm kõrgusel süte kohal 3–4 sekundit. Kui rohkem hoida ei suuda, kuna on liiga kuum, siis on saavutatud õige grillimise kuumus. Kana küpsetamise ajal grillil kasta liha marinaadikarbis/šašlõkiämbris oleva marinaadiga või mop-kastmetega. Nii lisad lihale intensiivsemalt maitset, liha jääb mahlasem ning ei kuiva liigselt ära.

Kanaliha küpsetamisajad

Alustuseks tuleb kohe öelda, et täpset aega, kui kaua mingi kanatükk grillil küpseb, on peaaegu võimatu määrata. Grillimisel on väga palju faktoreid, mis mõjutavad liha küpsemise aega.

Esiteks sõltub küpsetamise kuumus teie käsutuses olevast grilli tüübist ning suurusest. Teiseks mõjutab küpsemisaega „lõkkematerjal“ – söed, puit, gaas vms. Kolmandaks mõjutab küpsetamise aega liha paksus ja tüüp, liha kvaliteet ja millises grilli osas liha küpsetatakse.

Võttes kõike eelnevat arvesse, annab allolev tabel ainult ligilähedased grillimisajad. Enne söömist testi liha alati, et hinnata läbiküpsemise astet. Küpsetamise ajad tabelis annavad kogu selle liha tüki küpsemisaja grillil, kuid arvesta, et liha tuleb küpsetada kahelt poolt. Enamus lihatükkide puhul piisab, kui keerata neid grillil ainult ühe korra. Väiksemate tükkide, näiteks šašlõkivarraste ja grillvorstide/toorvorstide, puhul tagab sagedam keeramine ühtlase küpsemise. Toidu küpsetamisel fooliumis tuleb arvestada pikema küpsemisajaga.

Nipid kanaliha grillimiseks:

  • Kanaliha küpseb ühtlasemalt, kui kanaliha jämedamasse otsa teha noaga mõned poolesentimeetrised sälgud. Näiteks broilerifilee või broilerikoiva jämedamasse kohta. Ära liiga usinalt ka lõigu, siin kehtib reegel, et pigem vähem kui rohkem (NB: mahlade väljavoolamine!).
  • Kui tahad valminud broilerilihatükki jätta grillile sooja, paki see fooliumisse nii, et läikivam pool jääb sissepoole. Selliselt tõrjub foolium kuumust ja hoiab liha soojana.
  • Hoia käepärast mittesüttivat ja joodavat vedelikku, millega saad summutada tekkivaid leeke. Kasutada sobib vett, veini, mahla jms. Kuid ole ettevaatlik, et tuld ära ei kustuta! Vastasel juhul alustad otsast peale.
  • Grillimisel olgu kuumus pigem madal kui kõrge. Kõrbenud toitu pole võimalik päästa, kuid vähe kuuma saanud kanaliha saad täiendavalt küpsetada.
  • Kanaliha grillimisel võib kasutada maitset täiendavaid ja mahlasust andvaid kastmeid ja õlisid. Kastmeid ja õlisid võid kasutada enne liha grillimist ja grillimise ajal. Näiteks grillimisõlid, mop kastmed, erinevad glasuurid ning ka marinaadikarbis või šašlõkiämbris olev marinaad.
  • Huvitavaid maitsenüansse saab lihale lisada ka sütele visatavate lepasuitsulaastudega, mida on soovitav eelnevalt vees leotada. Tulemuseks on mõnusalt suitsune aroom lihal. Jälgi vaid, et laastud süte peal põlema ei sütti.
  • Kui kasutad broilerišašlõkki või –kebabi küpsetamiseks puust bambusvardaid, siis leota neid ennem umbes tund aega külmas vees. See väldib, et grillimisel varda süttimist.