Olgem ausad – kui dieeditamine oleks efektiivne, oleks põhjust rääkida ülekaalulisuse epideemiast mõnevõrra vähem. Reaalsus on aga see, et ülekaaluliste arv on jätkuvalt tõusteel. Üllatavalt on see otseselt seotud ka dieetidega. Nimelt on dieedi pidamisel leitud tugev seos hilisema ülekaaluga.

Ligikaudu kaheksa inimest kümnest taastavad aasta jooksul oma kehakaalu. Veelgi hullem – märkimisväärne osa inimesi on aasta möödudes kaalult raskemad kui enne dieediga alustamist.
Siiski tuleb rõhutada, et dieetide seos ülekaaluga ei tähenda põhjust. Liigse kehakaaluga hädas olevatel inimestel on lihtsalt suurem tõenäosus dieetidega kokku puutuda. See on üks põhjus, miks dieetidel on tugev seos kaalutõusuga.

Soov kaalu langetada ei levi kaugeltki ainult ülekaaluliste seas. Oma kehakaalu soovivad alandada üha rohkem normaalkaalus inimesi. Tihti nähakse lahendust just mõne paljulubava dieedi kujul. Kusjuures kehakaal ja toitumine on muutunud nende inimeste jaoks kinnisideeks. Usun, et siinkohal mängivad suurt rolli kehaideaalid ja -trendid, mida erinevaid allikaid pidi inimestele kuvatakse – paljud soovivad välja näha nagu piltidel töödeldud modellid.

Lisaks eespool mainitule on dieetidel seos söömishäirete ja nende kõikvõimalike kombinatsioonidega (sh buliimiaga, anoreksiaga, kompulsiivse ülesöömisega). Seda eriti siis, kui dieetidega tehakse algust noorukieas. Viimane on kahjuks küllaltki levinud.

Kindlasti ei saa väita, et dieedid üldse ei toimi. Edulugusid ja austajaid võib leida tõenäoliselt iga dieedi tagant. Selles ei kahtle keegi, et parim toitumine on jätkusuutlik ja sel puudub lõpptähtaeg. Üldjuhul lubavad dieedid kiiret kaalulangust, mis enamasti jätkusuutlik ei ole. Samas soovivad paljud kaotada kaalu vähese vaevaga ja võimalikult kiiresti. See on see, millega dieete müüakse!

Peale jätkusuutlikkuse on kahtlemata tähtis, et toit pakuks organismile kõiki vajalikke toitaineid. Toidurühmade vältimine (mis on dieetidele omane) võib põhjustada toitainepuudust ja tervisehädasid (ainevahetushäireid või hormoonide liiga suurt või väikest tootmist). Dieetide puhul ei ole harv ka see, et keelatakse tarbida mõningaid toitainerikkaid toite. Positiivne on fakt, et suur osa dieete piirab alkoholi ning kiir- ja rämpstoidu tarbimist.

Kui keelatud söök asendada toitainerikka ja naturaalse toiduga, väheneb üldjuhul ka kalorihulk, mis omakorda aitab langetada kehakaalu. Vahel on see piisav, et teha üks suur samm soovitud eesmärgile lähemale. Kui siia juurde lisada naudingut pakkuv regulaarne kehaline aktiivsus, kaob ehk ka vajadus mõne nn imedieedi järele.