20.06.2016, 15:25
Peakokk soovitab: kodus marineeritud jaanipäeva grillliha on vaba säilitusainetest ning kokkuvõttes ka soodsam
FOTO:
Lido peakokk Aimur Ilvese tähelepanekud ja nipid ideaalseks Jaanigrilliks:
- Grillitud liha jääb mahlane ja pehme, kui kasutad marinaadivedelikus haput mahla või hapendatud piimatooteid.
- Sealiha olgu marinaadis vähemalt 12 tundi, linnuliha 3 tundi.
- Sealiha marinaadi sobivad hästi petersell ja koriander, linnulihaga tüümian ja rosmariin ning veiselihaga vein ja hapukamad maitsed.
- Ühtlase küpsusastme saavutamiseks lõika lihast võimalikult ühesuurused tükid ja lükka vardasse nii, et need oleksid võimalikult üksteise vastas.
- Mida rasvasem liha, seda mõõdukamal kuumusel tuleb seda grillida. Näiteks fileed tuleks alguses küpsetada hästi tulistel sütel ning hiljem kuumust oluliselt vähendada.
- Selleks, et säiliks veiseliha maitse ja mahlasus, tuleb seda grillida kiiresti ja tulikuumade süte kohal. Liha võiks seest jääda roosaks.
- Linnuliha fileed grilli samuti kuumadel sütel, kuid mitte kaua – jälgi, et liha jääks mahlane, mitte kuiv.
Peakokk Aimur Ilvese kaks retseptisoovitust kodusteks grillmarinaadideks:
Ajatu klassika: sealiha šašlõkk
500 grammi sealiha
1 keskmise sidruni mahl
3 sibulat
soola, pipart
peterselli
Sega kõik maitseained lihaga ja hoia marinaadis vähemalt 12 tundi.
Kanašašlõkk apelsini-mee marinaadis
500 grammi kana kintsuliha
2 apelsini mahl
50 grammi mett
soola
viie pipra segu
hakitud värsket tüümiani
Sega maitseained lihaga ja hoia marinaadis 2-3 tundi.