• Grillitud liha jääb mahlane ja pehme, kui kasutad marinaadivedelikus haput mahla või hapendatud piimatooteid.
  • Sealiha olgu marinaadis vähemalt 12 tundi, linnuliha 3 tundi.
  • Sealiha marinaadi sobivad hästi petersell ja koriander, linnulihaga tüümian ja rosmariin ning veiselihaga vein ja hapukamad maitsed.
  • Ühtlase küpsusastme saavutamiseks lõika lihast võimalikult ühesuurused tükid ja lükka vardasse nii, et need oleksid võimalikult üksteise vastas.
  • Mida rasvasem liha, seda mõõdukamal kuumusel tuleb seda grillida. Näiteks fileed tuleks alguses küpsetada hästi tulistel sütel ning hiljem kuumust oluliselt vähendada.
  • Selleks, et säiliks veiseliha maitse ja mahlasus, tuleb seda grillida kiiresti ja tulikuumade süte kohal. Liha võiks seest jääda roosaks.
  • Linnuliha fileed grilli samuti kuumadel sütel, kuid mitte kaua – jälgi, et liha jääks mahlane, mitte kuiv.

Peakokk Aimur Ilvese kaks retseptisoovitust kodusteks grillmarinaadideks:

Ajatu klassika: sealiha šašlõkk

500 grammi sealiha
1 keskmise sidruni mahl
3 sibulat
soola, pipart
peterselli

Sega kõik maitseained lihaga ja hoia marinaadis vähemalt 12 tundi.

Kanašašlõkk apelsini-mee marinaadis

500 grammi kana kintsuliha
2 apelsini mahl
50 grammi mett
soola
viie pipra segu
hakitud värsket tüümiani

Sega maitseained lihaga ja hoia marinaadis 2-3 tundi.

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemana
Ükskõiksena
Kurvana
Vihasena