Taaskasutus ja 0-raiskamine

Taaskasutus ja 0-raiskamine on kindlasti kasvav trend. Eeskujuks Inglismaal Brighton’is asuv restoran Silo - 0-jäätmete restoran. See on tõeliselt huvitav konseptsioon - enda viljaveski, kus tehakse jahu, pruulivad oma õlu, toidujäätmed komposteeritakse ning eriti põnev on, et ka kohvipaks kogutakse kokku ja selle peal kasvatatakse seeni!

Multi-sensoorne söögituba – restoran Ultraviolet Pariisis. 1 lauaga restoran, kus 10 kohta. Sööjad istuvad tühja valgesse ruumi, kus projektorid näitavad pilti, helitehnika abil tuuakse looduse hääled tuppa ja torud, mida mööda suunatakse sööjani lõhnasid. Näiteks kui serveeritakse mereande, on taustaks ookeanilained ja kajakate kisa, lõhnaks tuleb torust vetikate ja aurustunud jood. 5D kino? Väike videotutvustus, väga võimas-midagi pole öelda!

Spirituaalne toit on viimasel ajal kerkinud mõiste - üha rohkem inimesi võtab toitu kui religiooni või kellegi religioon seab piirid toidule ja seda hakatakse ka üha rohkem märgistama - halal, koššer, vegan.

Kiirtoit kohtub kvaiteediga

Kiire ja kiiresti on tänapäeva paratamatus ja seetõttu kiirtoit möödapääsmatu! Oodatakse kiirtoidu kvaliteedi ja tervislikuse kiiret hüpet. Araabia, Hispaania ja Aasia köögist oodatakse mõjutusi, mis tõrjub MacDonaldsi tüüpi menüü kõrvale.

Pühapäevahommikused hommikusöögid turul. Turgude toiduvalik on muutunud üha põnevamaks.(kahjuks ei ole Tallinnas selliseid turge, kus just söömas käia) Turgudelt oodatakse samuti väikest muutust - vanad ikoonilised turuhooned muutuvad ajapikku just rohkem söögi ja kultuuripaleeks ja turukaup kolib tänavatele ja teedele, et tänavapilti elustada ja rahvale lähemale tulla …

Kuskilt lugesin, et inimesed ootavad, et restoranid lahendaksid ära probleemi, et terves maailmas ei toimuks üks ja sama ebameeldiv tsirkus vee ümber. Inimene istub lauda ja algab dialoog, kas vett soovite? Kas mulliga või mullita? Pudelivesi on out ja kraanivesi olgu kliendi laual! Ja igasugune still or sparkling lõpetada! Kõiksugu puuviljade ja ürtidega maitsestatud veed on väga inn. Kust üldse sai alguse restoranis pudelivee kliendile pähemäärimine? No, kes rahastab maailma parimate restoranide top’i tegemist?

Õllekokteilid on uus trend, filtrikohvi ja avokaadoõli!

Mis on 2016st aastast kindlalt teada, on see, et SanPellegrino World’s Best 50 restoranide “galatsirkus” toimub sel aastal mitte Londonis, vaid New Yorgis. Kas on oodata, et toidutöösturite huvid on kontinenti vahetanud ja nüüd hakatakse meile pähe tampima, et planeedi parimat toitu saame üle lombi, seda näeme.

Eks Euroopas hakkabki palju muutuma ning tants ja trall überkalliste toidukohtade ümber, et milline neist ikka see kõige-kõige on, ei olegi eetiline. Kuigi ma arvan, et eetika üle kapitalistid pead ei vaeva, pigem pole Euroopas suured rahvakogunemised enam turvalised.