Mahetootjaid on Eestis registreeritud umbes 1500, kelle tootmismahtude kasvamist on oodatud. Mahetootjate sõnum on see, et nemad on valmis tootma, kui on teada, kellele, kui palju ja mida ning tellimused tagatakse kindlate lepingutega. Aga täna on raske ligi 1200 toitlustusettevõtte seas leida just mahetoodangu huvilisi üles.

Mahtude suurenemise ja stabiilsuse tagamise üheks komistuskiviks on väikeste mahetootjate puhul olnud seni logistika ning tooraine ladustamine.

“Pilootprojektiks valisime esmalt just restoranid, sest nende mahud on ikkagi väiksemad kui suurtoitlustajate mahud. Eesti Vabariigi sünnipäevaks, aastaks 2018 võiks ametlikult Eestis olla 100 maherestorani. Mahetoidu kasutamine võiks olla hoogustunud ning üha rohkem ka erinevate toitlustajate menüüdes ning seeläbi paljude Eesti inimeste ja meie riigi külastajate toidulaual,” kommenteeris ürituse eestvedaja Krista Kulderknup.

Kui mahetoodangu maht kasvab, logistika ning ladustamissüsteemid on paranenud, saavad mahetootjad planeerida juba suurtööstustele tooraine pakkumist ning seeläbi ka mahetooteid ekspordiks. Selle tulemuseni jõudmiseks on vaja aga eeltööd teha, milleks Organic Estonia ka omalt poolt panustab.

Kohtumise tulemusena loob Organic Estonia võrgustiku mahetoodetest huvitatud restoranidest www.organicestonia.ee keskkonda, mis loob omakorda eelduse mahetootjatest partnerite leidmiseks ning mahetoodangu mahu suurenemiseks Eestis.

Tegemist on esimese pilootettevõtmisega, mis hõlmab 20 restorani. Esimesed kokkuvõtted koostööst soovime saada juba sama aasta septembri lõpuks.