Sakura ehk Jaapani kirsipuud on selle riigi kuulsaim bränd
Jaapani kevade ja uue aastaringi saabumise ülimaks sümboliks on sakura, ehk jaapani kirsipuud. Sakura võlu seisneb selles, et puu õitseb ära enne lehtepuhkemist, nii et on võimalik imetleda punast roosat õhulist lillemerd. Sakura püsib kaunites õites vaid umbes nädala (tavaliselt märtsi lõpust kuni aprilli alguseni) ning ka selle roosatoonilise õitemere lühike kestvus omab jaapanlaste jaoks teatud moodi sümboolset tähendust. Üsna pea peale õide puhkemist hakkavad sakura õite lillelehed puu küljest langema ning päevade möödudes lendab maa poole üha rohkem ja rohkem õisi, kuni sakura hooaja lõpupoole võib näha kuidas õhk on täis roosasid lillehelbeid justkui sajaks lund. See närtsivate ja surevate lillede ilu tähistab jaapanlaste jaoks nii kõigi asjade möödumist kui ka seda, et kaduvus ja ilu käivad tihtipeale käsikäes. Sakura on kui sümbol elule enesele, kaunis ning täis energiat, kuid alati kiiresti käest libisev.
Hanami oli alguses vaid aristokraatidele lubatud ajaviide, kuid hiljem laienes see komme samuraidele ning peale seda ka tavainimeste hulka. Hanami tähendab küll lillede vaatlust, kuid põhiliselt tähendab see tänapäeval piknikku puude all ning toidu ja joogi nautimist. Tegelikult ongi hanami justkui ettekäändeks, sotsiaalselt aksepteeritud võimaluseks väljas koos pere või sõpradega kasvõi keset päeva pargis aega veeta ning head ja paremat maitsta. Tihtipeale võib parkides näha inimesi, kes istuvad sakura õitest kaugel ning ei paista eriti lillede vastu huvi tundvat. Küll aga on see suurepärane võimalus suhtlemiseks, vanade sõpradega uuesti kohtumiseks ning uute tutvuste loomiseks. Just kirsiõite all loovad paljud inimesed suhteid uute kolleegidega või koolikaaslastega.
Jaapani sakuraid tõlgitakse küll tihtipeale kui kirsiõied, kuid ei tasu arvata, et peale õitsemisaega valmiks puudel lugematul hulgal kirsse. Sakura puud toodi Jaapanisse Himaalajast ning need puud pole kunagi kandnud söödavaid vilju. Sellegipoolest müüakse sakura-maitselisi jooke ja snäkke. Sakura õied ise on söödavad ning neid kasutatakse traditsiooniliste jaapani maiustuste maitsestamiseks. Muidugi on paljudes toodetes kasutusel ka lihtsalt kirsi maitseaine.