Soome kliimast tingituna on sealses köögis tähtsat rolli mänginud kartul (enne kartuli levikut naeris), teraviljatoidud, liha (eriti põhjapõdra-, põdra- ja metslinnuliha), kala (eriti lõhe, merisiig ja ahven), piimatooted, metsamarjad ja seened.

Maitsestamisel on põhiliselt kasutatud soola, kuna varasematel aegadel olid muud maitseained raskesti kättesaadavad või kasutatavad ainult suvekuudel. Veel on levinud tilli, aedpeterselli ja sibulapealsete ning köömnete kasutamine. Eelmistest harvem tarvitatakse küüslauku ja sinepit.

Palju on Soome köögis saiade ning kookide retsepte ning osaliselt Rootsi mõjul on levinud ka kõikvõimalikud kuivad leivad. Traditsiooniliste jookide hulka kuuluvad näiteks sahti (filtreerimata õlu), sima (mõdu) ja kilju (suhkruvein).

Karjala pirukas (karjalanpiirakka)

Väike lahtine pirukas. Traditsiooniliselt küpsetati nende pirukate õhuke koorik hapendamata rukkijahutainast. Põhja- ja Laadoga-Karjalas lisati ka nisujahu. Täidiseks kasutati odratanguputru või kama. XIX sajandil hakati täidisena kasutama kartuli- ja tatraputru, veel hiljem riisi- ja hirsiputru. Tänapäeval valmistatakse neid pirukad kõige sagedamini rukkijahust ja riisi- või porgandipudru täidisega.

Mämmi

Traditsiooniline lihavõttepühade magustoit, mis sarnaneb meile tuntud leivasupiga, ent on oluliselt tumedam ja rammusam ning tehtud rukkijahust ja linnastest. Seda süüakse tavaliselt vedela vahukoore või vanillikastmega.

Lapi juust ehk leibjuust (leipäjuusto)

Hamba all mõnusalt kriuksuv juust on pärit saami köögist, kus algselt valmistati seda põhjapõdrapiimast. Grillitult või ahjus üleküpsetatult saab leibjuustust parima desserdi, mida serveeritakse kombekohaselt soojalt koos murakamoosiga. Varem oli see pühaderoog, mida pakuti palgaks ka suvistele heinalistele. Passib hästi salatitesse, suupisteks või juustuvaagnale. Lapimaal pannakse juustutükikesed suure kruusi põhja ja kallatakse peale kuum kohv. Kui kohvitass tühi, süüakse sulanud juustu peale. Väga nauditav kogemus.

Lagrits ja salmiaak

Soomlasi iseloomustab lagritsalembus ja seda lisatakse nii kommidesse, jäätisesse kui ka likööridesse. Maitselt korraga magus ja soolane salmiaak ehk salmiakki aga meeldib sulle või mitte − vahepealset varianti pole.

Kalapirukas (kalakukko)

Traditsiooniline kalaroog on pärit Soome Savo maakonnast. Kaladest kasutatakse eelkõige rääbist, aga ka räime, lõhe, ahvenat. Soola- või suitsupekk lisab maitset ja mahlasust.

Maksavorm (maksalaatikko)

Saarioineni toidutehas tõi maksavormi 1960ndatel soomlaste lauale ja õpetas terve Soome seda rooga sööma. Maksavormi võib täiendada omal valikul vürtside ja rosinatega. Serveerida koos pohlakastmega.

Pannkook (pannukakku)

Suures ahjuvormis valminud küpsetis.