Eestlaste toitumisharjumuste uuring: tööpäevadel sööb sõpradega õhtust 13% ja nädalavahetustel üle 40% eestlastest
Gruusia mineraalvesi Borjomi tutvustas eile Eesti, Läti ja Leedu elanike õhtusöögiharjumusi käsitlevat uuringut, millest selgus, et kui enamik Eesti elanikke peab hiliseks õhtusöögiks juba igasugust pärast kella 19 toimuvat söömist, siis lõunanaabritel algab mõiste hilisest õhtusöögiks tund aega hiljem. Kuigi kõikide riikide elanikud einestavad reeglina kodudes, paistsid Eesti ja Leedu silma suurema sotsiaalsusega – tööpäevadel sõi koos sõpradega õhtust 13% ja nädalavahetustel üle 40% nende elanikest, mis on võrreldes lätlastega ligi kaks korda sagedam.
"Kõige tähtsam ei ole see, kui palju me sööme, vaid mida me sööme," nentis restoran Fabriku peakokk Silver Saa, kes lisas, et pikaleveninud argipäevadel eelistavad paljud inimesed õhtusöögiks tarbida valmistoite säästmaks oma vähest aega.
"Siiski tuleks leida võimalusi koduse õhtusöögi valmistamiseks kvaliteetsest toorainest. Ühtlasi võimaldab see olla teadlikum sellest, mida sööme ja joome,” mainis peakokk.
Borjomi Europe turundusjuht Tatjana Rudiene ütles, et Eesti, Läti ja Leedu elanike toitumisharjumused on paljuski erinevad, siiski oli kolme riigi üks selgelt ühine joon – nimelt ei pane igas riigis kolmandik vastanuist hilist õhtusööki pahaks ja ei leia sellel olevat negatiivseid tagajärgi.
„Meie uuring näitas veel, et hilise õhtusöögi menüü ei erine tavapärasest – näiteks kõigest kolmandik leedulastest, veerand eestimaalastest ja 13% Läti vastajatest valis kergema toidu,“ rääkis Rudiene.
Uuring näitas ka, et Eesti elanikud tunnevad teiste uuringus osalenud riikidega võrreldes rohkem muret oma figuuri pärast – tervelt 22% tunnistas seda. Uuring viidi läbi Borjomi tellimusel rahvusvahelise uuringufirma Ipsose poolt kolmes Balti riigis.