1500 peakokka, 1500 menüüd, 150 saatkonda 5 kontinendil

Juba teist aastat järjest korraldab Prantsusmaa välisministeerium oma gastronoomse pagasi tutvustamiseks ülemaailmse gurmeeürituse Goût de/Good France, mille ajal pakuvad valitud restoranid ja peakokad üle kogu maailma ühe päeva jooksul oma kundedele Prantsuse köögi hõrgutisi.

Gurmeepäeva idee algatajad välisminister Laurent Fabius ja üks tuntumaid Prantsuse kokkasid Alain Ducasse andmetel osaleb sel aastal üritusel enam kui 1500 restorani viielt kontinendilt. Gurmeeüritus Goût de/Good France seab ühtlasi fookusesse prantsuse elukunsti ja prantsuse hõngu edasikandvad kohalikud tooted.

Valmistamine
  • Alustame sellest, et keedame korraliku kanapuljongi esimeset kanast, supikanast. 
  • Suures pajas tuleks vees panna keema kana koos selleri, porgandi, sibula, soola, pipra ning ürdivihaga. Ürdiviht koosneb tüümianist, rosmariinist ja loorberist. 
  • Tasasel tulel keeta puljongit 1,5 tundi, pidevalt koorida vahtu ning hiljem puljong 2 korda läbi marli kurnata. Puljong peab jääma selge ja kuldne.
  • Coq au Vin'i ehk kana veinis valmistamiseks tuleks esiteks lõigata lahti maitsekana – lahti lõigata kaheks tiivaks, kaheks koivaks, kaheks fileeks. 
  • Hautise alustamiseks tuleks praadida suures haudepajas eraldi peekoniribad ja need pajast eemaldada, siis praadida samas rasvas šarlottsibularõngad ja jälle pajast eemaldada.
  • Tühjale pannile lisada natukene oliiviõli ja praadida kanatükid kuldseks. 
  • Kui kana pajast eemaldatud, lisa viimane oliiviõli ning prae hakitud küüslauk ning lisa sellele konjak. Konjakist keeb kogu alkohol välja, samal ajal aga sulatab see lahti kogu pajapõhja kinnistunud maitsed ja aroomid. 
  • Nüüd pane patta tagasi kanatükid, šarlott, vein, puljong, tomatipüree ning tüümianist, rosmariinist ja loorberist kokku seotud ürdiviht. 
  • Sega vaikselt kogu pajasisu läbi ning jäta siis umbes tunniks madalale tulele hauduma.
  • Enne serveerimist prae võis ja õlis seeneviilud kuldseks. Eemalda suurest pajast kanatükid, peekon ja sibulad ning tõsta need serveerimistirinasse, viska minema ürdiviht ning kurna haudevedelik läbi peene sõela uusti patta tagasi. 
  • Seda kruusis kokku oliiviõli, jahu ja või ning sega vaikselt segu tulel oleva leeme sisse, paksenduseks. 
  • Serveerimistirinasse raputa kanale peale seened ja vala juurde paksenenud leem.
  • Head isu!